ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Έξι νεκροί από τις πλημμύρες στο Μουμπάι

Ινδία: Έξι νεκροί από τις πλημμύρες στο Μουμπάι
REUTERS/Shailesh Andrade

Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι από τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν προκληθεί στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ εξαιτίας των μουσώνων, τις χειρότερες που έχουν πλήξει την περιοχή εδώ και χρόνια.

Τη Τετάρτη η αστυνομία του Μουμπάι (πρώην Βομβάη) ανακοίνωσε ότι δύο νήπια είναι μεταξύ των τουλάχιστον έξι ανθρώπων που πνίγηκαν από τις πλημμύρες που έπληξαν την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η κυκλοφορία των τραίνων γίνεται με δυσκολία και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να περπατήσουν ως τις δουλειές τους στο Μουμπάι, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ινδίας αλλά και οι έδρες πολλών μεγάλων εταιρειών.

Κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο παραμένουν κάτω από το νερό, καθώς στην πόλη έπεσε σε μία ημέρα όγκος βροχής που κανονικά καταγράφεται σε έναν μήνα. Πολλές εταιρείες έχουν φροντίσει να έχουν τρόφιμα και χώρο ξεκούρασης για τους οι εργαζόμενούς τους που έχουν εγκλωβιστεί στα γραφεία τους.

REUTERSDanish Siddiqui

Πηγή:REUTERS/Danish Siddiqui

Το 2005 περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που έπληξαν το Μουμπάι, κυρίως στις παραγκουπόλεις όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσαν ότι πολλά χωριά στην Ινδία έχουν αποκοπεί εξαιτίας των πλημμυρών, με τους κατοίκους τους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό νερό εδώ και ημέρες.

Η νότια Ασία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες πλημμύρες συχνά την εποχή των μουσώνων, που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Όμως φέτος οι Αρχές επεσήμαναν ότι οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια.

Στο κρατίδιο Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία οι νεκροί ξεπερνούν τους 500, όπως ανέφερε η εφημερίδα Straits Times, επικαλούμενη αξιωματούχους της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες, με χιλιάδες να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και να έχουν εγκατασταθεί σε καταφύγια.

Στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2,5 εκατομμύρια έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

REUTERSShailesh Andrade2

Πηγή:REUTERS/Shailesh Andrade

Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ινδία και τις επόμενες 24 ώρες και γι’ αυτό κάλεσαν τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους.

Στο γειτονικό Μπαγκλαντές τουλάχιστον 134 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ περίπου το ένα τρίτο της χώρας εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από το νερό.

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης έχουν υποστεί μερικές ζημιές, ενώ 100.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες, σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Στο Νεπάλ 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 90.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

REUTERSShailesh Andrade1

Πηγή:REUTERS/Shailesh Andrade

Όπως επεσήμανε ο Ερυθρός Σταυρός τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες στο Μπαγκλαντές και περίπου 1,4 εκατομμύριο στο Νεπάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ