ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Σε... 20 σελίδες εξηγεί γιατί πέφτει η δημοτικότητά του (pics&vid)

Μακρόν: Σε... 20 σελίδες εξηγεί γιατί πέφτει η δημοτικότητά του (pics&vid)
REUTERS/Stoyan Nenov

Μία προσπάθεια ώστε να εξηγήσει για ποιο λόγο 100 ημέρες μετά την εκλογή του η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ, έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Για να το πετύχει δε, χρειάστηκαν 20 σελίδες της εφημερίδας Le Point.

Κατά τη συνέντευξή του ο Μακρόν αποδίδει την πτώση της δημοτικότητας στην «ανυπομονησία των πολιτών» και τονίζει ότι καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες και θέλει να κριθεί μακροπρόθεσμα, ενώ υπόσχεται μια βαθιά μεταρρύθμιση της χώρας αλλά και της ΕΕ.

Σε περισσότερες από 20 σελίδες ο Μακρόν παρουσιάζει λεπτομερώς στην εφημερίδα le Point τις φιλοδοξίες του για να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.

Φιλοδοξίες που έχουν στόχο η Γαλλία «να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα» και «να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας», όπως τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πιστεύω στην ανοικοδόμηση ενός πολιτικού ηρωισμού, μια πραγματική φιλοδοξία για να πετύχουμε ακόμη και αυτά που χαρακτηρίζονται αδύνατα», υπογράμμισε ο Μακρόν, παρουσιάζοντας τη δική του επιτυχημένη πορεία ως ήττα «αυτού που χαρακτηρίζεται αδύνατο».

Δεν είναι δυνατό να κριθεί το έργο του μέσα σε 100 ημέρες, εκτιμά, διότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα σε 100 ημέρες», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος . Ωστόσο κατανοεί ότι πρέπει «να ζω επί μήνες με την ανυπομονησία του λαού».

Σε αυτή τη συνέντευξη-ποταμό, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται όλες τις αποφάσεις που έλαβε μετά την ορκωμοσία του, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας η οποία έχει στόχο να μειώσει το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, αλλά και την αμφιλεγόμενη μείωση του επιδόματος στέγασης, ένα μέτρο το οποίο θέλει να προχωρήσει στο πλαίσιο μια πιο ευρείας μεταρρύθμισης.

«Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ».

Σε διεθνές επίπεδο ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει», τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Επίσης στόχος του είναι να πείσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να δανείζονται και να επενδύουν σε μεγάλη κλίμακα μεταξύ τους. Δεν διστάζει μάλιστα να καταγγείλει τις χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίες κατά τη γνώμη του «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος τάσσεται υπέρ ενός «διαλόγου αλήθειας και ρεαλισμού» με τους ξένους ομολόγους του, περιλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι συζητά όλα τα θέματα, ακόμη και αυτά που «ενοχλούν».

«Μιλάω με όλους. Με πολύ ευθύ, ειλικρινή τρόπο, την ώρα που ήταν συνηθισμένο να μην μιλάμε για τα θέματα που ενοχλούν», λέει και προσθέτει:

«Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ».

«Είμαι επίσης αυτός που είναι αναγκασμένος να μιλά με (τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν κάθε εβδομάδα, ξέρετε», επεσήμανε, αφού το γραφείο του ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από την Άγκυρα «την άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου Λου Μπιρό που κρατείται στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην «απόλυτη διαφωνία του» με τον Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα του χαριστεί», όμως πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουν εγκαινίασαν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τον διάλογο Τριανόν».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει «να αποτελεί προϋπόθεση για όλα». Σημείωσε μάλιστα ότι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στα τέλη Μαΐου στις Βερσαλλίες έχει «την αίσθηση πως η ρωσική άποψη έχει αλλάξει» αναφορικά με τα ζητήματα των χημικών όπλων και των ανθρωπιστικών συμφωνιών.

«Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με βοηθήσει να σημειώσω προόδους στα θέματα αυτά, θα μπορέσουμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», επεσήμανε ο Μακρόν.

Τόνισε μάλιστα ότι Ρωσία και Γαλλία συμφωνούν σε κάποια θέματα, «κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ