ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σρέντερ απαντά στους επικριτές του: Θέλουν να σπρώξουν τη Γεμανία σε «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Ο Σρέντερ απαντά στους επικριτές του: Θέλουν να σπρώξουν τη Γεμανία σε «νέο Ψυχρό Πόλεμο»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις επικρίσεις που δέχεται επειδή ανέλαβε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosneft απάντησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας επεσήμανε ότι κάποιοι από τους επικριτές του θέλουν να σπρώξουν τη Γερμανία σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο». Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι μεταξύ των επικριτών του είναι και η διάδοχός του στην καγκελαρία, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς δέχεται πιέσεις να πάρει αποστάσεις από τον Σρέντερ.

Ο διορισμός του Σρέντερ στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, όπου πολλοί φοβούνται μια ρωσική παρέμβαση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο πρώην καγκελάριος, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ρότενμπουργκ, επεσήμανε ότι ο γερμανικός Τύπος παρουσιάζει με στρεβλό τρόπο τη Rosneft, ενώ αναρωτήθηκε αν θα αντιμετώπιζε τις ίδιες επικρίσεις αν είχε επιλέξει να εργαστεί για μια αμερικανική εταιρεία.

«Φανταστείτε να μου είχαν προτείνει να εργαστώ όχι για τη Rosneft, αλλά για την Exxon στις ΗΠΑ», είπε ο Σρέντερ.

«Κανείς δεν θα αναρωτιόταν για τα πραγματικά μου κίνητρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ένας υποψήφιος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κόμμα στο οποίο άνηκε και ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος.

«Είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, με σημαντικούς δεσμούς με τη Γερμανία», υπογράμμισε και συνέχισε:

Δεν είναι το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά και η BP είναι μέτοχος και το Κατάρ είναι μέτοχος.

Ο Σρέντερ έχει χαρακτηριστεί «Gazprom Γκερντ» για τις σχέσεις του με τη Gazprom, τη μεγάλη, κρατική, ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Ωστόσο ο 73χρονος πρώην καγκελάριος δεν κρύβει τη φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και επισημαίνει ότι τελικά απεδείχθη ότι είχε δίκιο όταν αποφάσισε να αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε το 2003 ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Αναφέρεται μάλιστα σε αυτό το γεγονός για να εξηγήσει ότι είναι σίγουρος πως τελικά θα αποδειχθεί ότι έχει δίκιο και στο θέμα της Ρωσίας.

Η Μέρκελ πάντως δήλωσε ότι «δεν ήταν σωστή» η απόφαση του Σρέντερ να αναλάβει θέσεις σε εταιρείες μετά την αποχώρησή του από τη γερμανική πολιτική σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ