ΚΟΣΜΟΣ

Amazon, Apple και Facebook καλούν Τραμπ να μην απελάσει ανήλικους πρόσφυγες

Amazon, Apple και Facebook καλούν Τραμπ να μην απελάσει ανήλικους πρόσφυγες
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες δεκάδων αμερικανικών επιχειρήσεων, από την Amazon και την Apple μέχρι το Facebook, κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους παράτυπους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα.

Σε μήνυμα που απευθύνεται στον πρόεδρο και στα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο, οι εταιρείες, όπως οι Cisco, eBay, General Motors και Microsoft, προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αμφισβήτηση του καθεστώτος περίπου 800.000 νέων ανθρώπων.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε νωρίτερα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέλλον αυτού του προγράμματος, του αποκαλούμενου DACA (διάταγμα για τη μη απέλαση μεταναστών που όταν έφτασαν στις ΗΠΑ ήταν κάτω των 16 ετών). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ήταν: να είχε ηλικία κάτω των 31 ετών τον Ιούνιο του 2012, να έμενε μονίμως στις ΗΠΑ από το 2007 και να μην είχε καταδικαστεί για κακούργημα. Έτσι, όχι μόνο δεν θα απελαύνονταν αλλά αποκτούσαν και το δικαίωμα να εργαστούν νομίμως.

Οι άνθρωποι αυτοί "μεγάλωσαν στην Αμερική (...) πληρώνουν φόρους και παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους". Αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα "θα έχαναν τη δυνατότητα να εργαστούν νομίμως και θα απειλούνταν όλοι με απέλαση", σημειώνουν οι εταιρείες, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες ύψους 460,3 δισεκ. δολαρίων για τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την Τρίτη την απόφασή του για το αν θα τερματίσει το πρόγραμμα που επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα χιλιάδες νεαροί παράτυποι μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, ανακοίνωσε αργά σήμερα ο Λευκός Οίκος.

"Αγαπάμε τους Dreamers", είπε νωρίτερα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, χρησιμοποιώντας την ονομασία "Ονειροπόλοι" με την οποία αποκαλούνται οι νεαροί άνδρες και γυναίκες που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα DACA.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κάλεσε τον Τραμπ να μην ακυρώσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, το 2012 για να προστατεύσει τους ανήλικους μετανάστες.

"Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να το κάνει", είπε ο Ράιαν, που είναι Ρεπουμπλικανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό WCLO στη γενέτειρά του, το Τζέινσβιλ του Ουισκόνσιν. "Μας χρειάζεται μια νομοθετική λύση. Πάνω σ' αυτό εργαζόμαστε. Και πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους στην ησυχία τους", πρόσθεσε.

Ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Όριν Χατς κάλεσε επίσης τον Τραμπ να μην τερματίσει το πρόγραμμα, μετέδωσε το CNBC επικαλούμενο μια ανακοίνωση του γραφείου του πολιτικού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ