ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επίθεση που πιστεύεται ότι διέπραξε η Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επίθεση που πιστεύεται ότι διέπραξε η Μπόκο Χαράμ
REUTERS / JOE PENNEY

Άγνωστοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Μπόκο Χαράμ, σκότωσαν 18 ανθρώπους στη βορειοανατολική Νιγηρία την Παρασκευή, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές, καθώς ο αριθμός των πολύνεκρων ενεργειών που αποδίδονται στην τζιχαντιστική οργάνωση στην περιοχή αυτή αυξάνεται.

Οι δράστες, που χρησιμοποίησαν μαχαίρια, επιτέθηκαν με την κάλυψη της νύχτας εναντίον κατοίκων της κοινότητας Μπάνκι, που απέχει 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη Μαϊντουγκούρι, στην πολιτεία Μπόρνο, επίκεντρο του οκταετούς πολέμου ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και την Μπόκο Χαράμ.

Η επίθεση στην κοινότητα, στα σύνορα με το Καμερούν, προστίθεται σε μια σειρά πολύνεκρων επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις των νιγηριανών ένοπλων δυνάμεων ότι η Μπόκο Χαράμ ουσιαστικά έχει ηττηθεί.

Οι επιθέσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 172 ανθρώπους από την 1η Ιουνίου ήδη πριν από την τελευταία επιδρομή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η επίθεση στη Μπάνκι στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους, σύμφωνα με ένα μέλος μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Ένας αξιωματούχος της αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν μέχρι σήμερα απολογισμό τουλάχιστον 20.000 νεκρούς και προκάλεσαν μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες που πλησιάζουν σε λιμό, τονίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύρραξη έχουν πλέον ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια, με 5,2 εκατομμύρια να μην έχουν ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ