ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τα επίπεδα ακτινοβολίας σε Κίνα-Ρωσία μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή

Συναγερμός για τα επίπεδα ακτινοβολίας σε Κίνα-Ρωσία μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή
REUTERS/Toru Hanai

Τα επίπεδα ακτινοβολίας, κατά μήκος των συνόρων της, ελέγχει επειγόντως η Κίνα μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της έκτης πυρηνικής δοκιμής της.

Λίγες μόνον ώρες μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ, η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι άρχισε επειγόντως τους ελέγχους για να διαπιστώσει πού κυμαίνονται τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων.

Παρόμοιους ελέγχους έκανε ήδη και η Ρωσία, με την αρμόδια υπηρεσία να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα».

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η δόνηση πάντως που προκλήθηκε από την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε αισθητή και από τους κατοίκους του Βλαδιβοστόκ, αλλά και από εκείνους στην βορειοανατολική Κίνα.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών έγινε αισθητή για «περίπου 8 δευτερόλεπτα» σε πολλές περιοχές της επαρχίας Τζιλίν της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία όμως έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, η οποία βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα.

«Στη Γιαντζί (...) κοιμόμουν και η δόνηση με ξύπνησε», έγραψε ένας κάτοικος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ενώ ένας άλλος επεσήμανε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που βγήκε αμέσως από το σπίτι του.

«Η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε μόλις 174 χιλιόμετρα μακριά από μια κινεζική επαρχία», τονίζει ένας άλλος χρήστης του Διαδικτύου. «Πραγματοποιώντας αυτή τη δοκιμή (η Πιονγκγιάνγκ) σπέρνει την καταστροφή, οδηγούμαστε βήμα βήμα στον πόλεμο ή την καταστροφή», σχολίασε κάποιος άλλος

Ένας χρήστης του Weibo εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για την αδιαφορία που δείχνει η υπόλοιπη χώρα: «η χώρα δεν ανησυχεί για τις τρεις επαρχίες της! Μια νέα πυρηνική δοκιμή και δεν ανησυχεί η χώρα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ