ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συναγερμός για την τρομοκρατία με διεθνείς προεκτάσεις

ΗΠΑ: Συναγερμός για την τρομοκρατία με διεθνείς προεκτάσεις
Λίγο πριν ξεκινήσει η μάχη...μαχητές στη Συρία μεταβαίνουν ενώ ξημερώνει στο πεδίο της μάχης Huseyin Nasir/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, λόγω της αυξημένης τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, εμφανιζόμενος ως Βέλγος μαχητής του ISIS επικροτεί τις επιθέσεις στο Παρίσι και ζητά αντίστοιχα χτυπήματα 

"Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι (το Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλαπλές περιοχές," ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

"Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς," γράφεται στην ανακοίνωση και προειδοποιώντας έτσι για νέες επιθέσεις από τρομοκράτες που δρουν μόνοι τους κατά τα πρότυπα των μεγάλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς ξένοι υπήκοοι που πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ επιστρέφουν στις χώρες τους.
Η ταξιδιωτική οδηγία έχει ημερομηνία λήξης στις 24 Φεβρουαρίου 2016.

Την ίδια ώρα, φερόμενος ως Βέλγος μαχητής του ISIS προτρέπει τους «αδελφούς» του στο εξωτερικό να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι, σε βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

«Απευθύνω ένα μήνυμα στα αδέλφια μου που έχουν μείνει πίσω: αδελφοί μου, να φοβάστε τον Αλλάχ και να ακολουθήσετε το παράδειγμα των αδελφών εκείνων που έφεραν τα πάνω κάτω στη Γαλλία σε διάστημα λίγων ωρών», είπε ο εμφανιζόμενος μαχητής μιλώντας στα γαλλικά.

Μάλιστα σύστησε τον εαυτό τους ως «Άμπου Κατάντα αλ Μπελζίκι» (ο Βέλγος) και τόνισε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους να κλάψουν αλλά έφεραν χαρά στους «πιστούς».

Ο άνδρας έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με ένα λευκό μαντήλι και στέκεται μπροστά από άλλους κουκουλοφόρους μαχητές που κρατάνε αυτόματα όπλα. Το σήμα που διακρίνεται στο βίντεο δείχνει ότι μαγνητοσκοπήθηκε στην ανατολική Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει την επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ που συνορεύει με το Ιράκ.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό το οποίο μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους τζιχαντιστών εμφανίζονται επίσης Τατζίκοι και Αλγερινοί μαχητές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ