ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβες στο Ισλαμικό Κράτος, κηδείες και έρευνες στο Παρίσι

Βόμβες στο Ισλαμικό Κράτος, κηδείες και έρευνες στο Παρίσι
REUTERS/ECPAD

Άρχισαν σήμερα, Δευτέρα, στο Παρίσι οι κηδείες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου την ώρα που τα βομβαρδιστικά μαχητικά της Γαλλίας ξεκίνησαν να σφυροκοπούν στόχους του Ισλαμικού Κράτους από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaule στην ανατολική Μεσόγειο και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό ύποπτων δραστών.

Συνολικά 29 γαλλικές πόλεις έχουν βυθιστεί στο πένθος ενώ οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες των τζιχαντιστών στο συναυλιακό χώρο του Bataclan, στο μπαρ La Belle Equipe και στο εστιατόρια Petit Cambodge.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη δημόσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων παρουσία τραυματιών, επιζώντων των επιθέσεων αλλά και του Φρανσουά Ολάντ που σήμερα μετέβη με τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Bataclan και απότισε φόρο τιμής στους νεκρούς του μαρτυρικού θεάτρου.

Απονηώνονται τα γαλλικά μαχητικά από το Σαρλ ντε Γκωλ

Λίγο αργότερα, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής δράσης εναντίον του ISIS με συμμετοχή και της Βρετανίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έχει από αύριο συναντήσεις έως το Σαββατοκύριακο με τους ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας και Τουρκίας για τον σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.

Ήδη, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaules βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και τα γαλλικά μαχητικά έπληξαν θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία για πρώτη φορά και ειδικότερα τοποθεσίες στη Ράκα.

Ρεπορτάζ του CNN μάλιστα φέρνει τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ με τη συνδρομή Κούρδων αλλά και Σουνιτών Αράβων να πολιορκεί πολύ στενά την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα σε μια εμφανή προσπάθεια σύντομης ανακατάληψής της. "Θα πάρουμε εκδίκηση για το Παρίσι", φέρεται να λέει Κούρδος μαχητής.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, πάντως, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας με τη δήμαρχο να προτείνει την εγκατάσταση βιντεόφωνων σε 80 επιπλέον χώρους όπου συχνάζουν παιδιά, αλλά και εργασίες για την ασφάλεια των δημοσίων αξιοθέατων, τη δημιουργία στεγανών όπου θα καταφεύγουν οι πολίτες για να προφυλαχθούν από επιθέσεις, και την τοποθέτηση 165 καμερών βιντεοπροστασίας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, οι επιβάτες των τρένων Thalys που αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Nord του Παρισιού παρακαλούνται να προσέρχονται στους σταθμούς μισή ώρα νωρίτερα από την αναχώρησή τους, λόγω ακριβώς της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα τρένα που αναχωρούν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και της Αμβέρσας.

Βρυξέλλες: Παραμένει ο συναγερμός μέχρι τη Δευτέρα

Στην βελγική πρωτεύουσα τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια και η πόλη θα παραμείνει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ μετά την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Από την Τετάρτη θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και το μετρό της πόλης καθώς όπως τόνισε ο κ. Μισέλ ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η πόλη παραμένει μεγάλος ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες για την κατανόηση.

Την ίδια ώρα, οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν ακόμη ύποπτο για συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι, μια μόλις ημέρα μετά την ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήγαγαν χθες το βράδυ και η οποία οδήγησε σε κρεσέντο συμμετοχής των πολιτών στα τεκταινόμενα.

Οι κατηγορίες αφορούν σε συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης και διάπραξη τρομοκρατικής επίθεσης, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμα καμία επιπλέον πληροφορία σχετικά με την ταυτότητά του, ή τον ρόλο που είχε αναλάβει.

Άλλοι 15 προσαχθέντες από τις αρχές χθες το βράδυ σε διάφορες κοινότητες των Βρυξελλών και του Σαρλερουά αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Βρήκαν κάτι που μοιάζει με "ζώνη με εκρηκτικά" σε κάδο

Από τη μεριά της, η γαλλική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και το βράδυ της Δευτέρας -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου και του Reuters- εντόπισε μια «ζώνη που θα μπορούσε να είναι μια ζώνη με εκρηκτικές ύλες» στο Μοντρούζ, στα νότια περίχωρα του Παρισιού.

Το αντικείμενο φέρεται να εντοπίστηκε «αργά το απόγευμα σε ένα κάδο απορριμμάτων» ενώ οι ερευνητές προσπαθούν να διασταυρώσουν εάν τα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν στον καταζητούμενο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφός ενός βομβιστή αυτοκτονίας και ύποπτο κλειδί που παραμένει άφαντος μετά τις επιθέσεις.

Είχε εντοπιστεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, στο 18ο διαμέρισμα στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας και αργότερα σε περιοχή κοντά στο Μοντρούζ, στην κοινότητα Σατιγιόν.

Δείτε τη συγκλονιστική η μαρτυρία ενός Γάλλου νοσηλευτή, ο οποίος έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που αποδείχτηκε ο μακελάρης του Comptoir Voltaire.

Η γαλλική αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και οι πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν ότι επίκειται μετάβαση κλιμακίου ανώτερων αξιωματικών τις επόμενες ημέρες ακόμα και στην Ελλάδα στον απόηχο της διαμορφωθείσας άποψης ότι η "ελληνική αστυνομία δεν προβαίνει στην ταυτοποίηση των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών", στα κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στα σημεία πρώτης εισόδου από τα τουρκικά παράλια.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη για την πρόθεση -όπως επισημαίνει- των Γάλλων "να μεταθέσουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ως άλλοθι για τη δική τους αδυναμία εντοπισμού των δραστών πριν προλάβουν να πραγματοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι".

Θέλουν να ξεχαστούν οι Παριζιάνοι

Οι Παριζιάνοι πάντως που εξακολουθούν να θρηνούν για τους νεκρούς τους προσπαθούν παράλληλα να επιστρέψουν δειλά στην κανονικότητα και με φωτογραφίες που αναρτούν στα social media δηλώνουν ότι δεν θα παραιτηθούν από τον τρόπο ζωής τους.

Έχουν δημιουργήσει το hashtag #JeSuisEnTerrasse δηλαδή "Είμαι στη βεράντα" και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να τους ακολουθήσουν.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας των Γάλλων να ξεχαστούν όσο γίνεται είναι και η ορμητική διάθεση αγοράς της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου του Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ, "Paris est une fete" στο Παρίσι λίγες μόνο μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το βιβλίο που συμπυκνώνει τον έρωτα του συγγραφέα για την πόλη του Παρισιού, για τα καφέ και τα μπαρ της και για τον τρόπο ζωής στη γαλλική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ