ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ νικήτρια στο ντιμπέιτ με τον Σουλτς

Η Μέρκελ νικήτρια στο ντιμπέιτ με τον Σουλτς
Mediengruppe RTL Deutschland (MG RTL D)/Handout via REUTERS

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εντυπώσεις και αναδείχθηκε καθαρά νικήτρια της χθεσινής τηλεμαχίας με τον Μάρτιν Σουλτς, με το 55% των τηλεθεατών να εκτιμά ότι έπεισε περισσότερο, ενώ ο κεντροαριστερός αντίπαλός της συγκέντρωσε μόλις το 35%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπεισε περισσότερο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ, έναντι ενός μόνο 30% που έκρινε ότι ο Σουλτς ήταν πειστικότερος.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 64% θεωρεί τη Μέρκελ πιο ικανή, ενώ τον Σουλτς μόλις το 20%. Στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής η διαφορά είναι μικρότερη, με τη Μέρκελ να έχει πιο πειστική επιχειρηματολογία σύμφωνα με το 44%, έναντι ενός 39% των τηλεθεατών που θεωρεί ότι καλύτερος στο θέμα αυτό εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Mόνο στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος καγκελάριος είναι πιο κοντά στους πολίτες», ο Μάρτιν Σουλτς προηγείται με 55% έναντι της Μέρκελ με 24%.

Πιο μικρή διαφορά βλέπει από την πλευρά της δημοσκόπηση του πολιτικού βαρομέτρου του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Wahlen στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, με το 32% να θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ τα πήγε καλύτερα και το 29% ο Μάρτιν Σουλτς.

2017 09 03T194725Z 536735307 RC1E4147A040 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

ARD/Handout via REUTERS

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

Τα δύο θέματα που μονοπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας ήταν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και καιρό βρίσκονται σε βαθιά κρίση καθώς και το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Με αφορμή τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Toυρκίας ο Μάρτιν Σουλτς προανήγγειλε ότι «εάν εκλεγώ καγκελάριος θα διακόψω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». Αναφερόμενος στους δύο Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες στην Αττάλεια τόνισε, σύμφωνα με την Deutsche Welle:

Έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, όπου θα πρέπει να διακοπούν οι οικονομικές σχέσεις, οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την πλευρά της η Μέρκελ εμφανίστηκε πιο διστακτική απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Toυρκίας. Τόνισε ότι για τη διακοπή απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, δεσμεύθηκε ωστόσο να συνομιλήσει με τους ομολόγους της με σκοπό την υιοθέτηση κοινής γραμμής στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

2017 09 03T194614Z 1432913385 RC149B64BF90 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

ARD/Handout via REUTERS

Πρόσθεσε μάλιστα ότι την Παρασκευή συμφώνησε με τον σοσιαλδημοκράτη υπoυργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να μη ζητήσει για την ώρα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ούτως ή άλλως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν προς το παρόν παγώσει», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της άσκησης οικονομικών πιέσεων προς την Τουρκία, με στόχο την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία. Έκανε ακόμη λόγο για τον περιορισμό των εγγυήσεων που χορηγεί το γερμανικό δημόσιο στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Τέλος, δεν απέκλεισε την έκδοση αυστηρότερων ταξιδιωτικών συστάσεων για την Τουρκία.

«Λάθη στο προσφυγικό»

Στην ενότητα του προσφυγικού ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε στην καγκελάριο λάθη και παραλείψεις στο απόγειο της κρίσης το 2015. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν λάθος το ότι η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε μονομερώς το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, αν και θεωρεί ότι ήταν σωστή απόφαση το άνοιγμα των συνόρων, εκτιμά ότι παραμένει ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

2017 09 03T185642Z 1750699185 RC176FAA01B0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

Herby Sachs/WDR/Handout via REUTERS

Απαντώντας στον Σουλτς, η Μέρκελ υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασής της για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων στους πρόσφυγες. Επανέλαβε τη θέση της ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν απειλή για τη Γερμανία και τόνισε ότι το 2015 η ίδια κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Στο υπόλοιπο ντιμπέιτ τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να πάρουν θέση οι δύο υποψήφιοι για την καγκελαρία αφορούσαν την εσωτερική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα σκάνδαλα στους κόλπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Ιδιαίτερα στο τελευταίο πεδίο ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 70), παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από σχετικές εισηγήσεις του υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο Μάρτιν Σουλτς απέφυγε να απαντήσει εάν το κόμμα του θα συνέχιζε τη συνεργασία με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ, αναφέρει η Deutsche Welle.

2017 09 03T183054Z 2136674968 RC1D7E11B700 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

REUTERS/Fabrizio Bensch

Εκτός αυτού δεν πήρε θέση στο θέμα μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά. Σημείωσε πάντως πως σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο τιμόνι των Σοσιαλδημοκρατών. Όσον αφορά την CDU, η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε μόνο κάθε συνεργασία με το ακραίο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αλλά και την Αριστερά.


Ο γερμανικός Τύπος για την τηλεμαχία

«Εάν τα μικρά κόμματα κοιτάξουν την τηλεμαχία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν κάτι περισσότερο από τον μεγάλο συνασπισμό. Ακόμα και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η ενεργειακή αλλαγή ή η πρoσφυγική κρίση, συμπεριλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο διάδρομο. Η Μέρκελ και ο Σουλτς είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο συμβιβασμών, έστω και αν ήθελαν τόσο πολύ να μονομαχήσουν. Η κ. Μέρκελ αισθάνεται πολύ άνετα με αυτό. Ο κ. Σoυλτς αντίθετα εξεγείρεται διότι αυτό το πλαίσιο είναι γι αυτόν σαν φυλακή», εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατάφερε να σπάσει την πανοπλία της κ. Μέρκελ. Στις αποφασιστικές στιγμές, η κ. Μέρκελ έδινε την εντύπωση της σιγουριάς των δεδομένων και της ρουτίνας, ενώ διέκρινε κανείς μερικές φορές στον κ. Σουλτς την πίεση και την ένταση. Πιο αναλυτικά έγινε αναφορά σε θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Η τηλεμαχία έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι τις ερωτήσεις τις είχαν δώσει στους δημοσιογράφους πολιτικοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Θέματα της καθημερινότητας απουσίαζαν στα 90 λεπτά. Καλό για την κ. Μέρκελ, κακό για τον κ. Σουλτς» σχολιάζει η αριστερή Τageszeitung (ΤΑΖ), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

2017 09 03T203858Z 936741493 RC14981B07A0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

Mediengruppe RTL Deutschland (MG RTL D)/Handout via REUTERS

«Κανένα ίχνος αλλαγής στην προεκλογική εκστρατεία. Εξαιρετικά συχνά ο κ. Σουλτς συμφωνούσε με την κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε κάποιο θέμα. Κάτι τέτοιο είναι έντιμο, αφού φέρνει κοντά στο καίριο σημείο: την εγγύτητα των δύο υποψηφίων. Ένας διεκδικητής, όμως, δεν κερδίζει έτσι καθόλου πόντους. Η τηλεμαχία αντικατόπτριζε πιστά την εικόνα του προεκλογικού αγώνα: ο ένας εταίρος του συνασπισμού χαϊδεύει τον άλλο» συμπεραίνει η Stuttgarter Nachrichten.

«Ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς μετά την τηλεμαχία: Η Γερμανία έχει δύο πειστικούς και καθοδηγούμενους από τη λογική δημοκράτες, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Δεδομένου ότι αλλού κυβερνούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι χειρότερο» τονίζει η Rheinische Post.

«O υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς πολέμησε γενναία στην τηλεμαχία την Α. Μέρκελ. Εν τούτοις δεν είχε τεράστιες επιτυχίες. Η έμπειρη καγκελάριος έδινε συνολικά την εντύπωση της πιο αρμόδιας. Η τηλεμαχία δεν θα φέρει καμιά σημαντική αλλαγή στην μεταστροφή του κλίματος. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πολέμησε γενναία αλλά δεν μπόρεσε να της καταφέρει το ουσιαστικό εκείνο πλήγμα το οποίο χρειαζόταν για να προκαλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό, τον οποίο προκάλεσε στην αρχή της ανακήρυξής του, ως υποψηφίου καγκελαρίου» συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.

2017 09 03T195627Z 2018262801 RC1EEE3656E0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL SCHULZ DEBATE

Herby Sachs/WDR/Handout via REUTERS

«Η τηλεμαχία ήταν πιο ενδιαφέρουσα και λίγο πιο σκληρή από το αναμενόμενο. O Μάρτιν Σουλτς έκανε ό, τι μπορούσε: επετέθη, ενόχλησε την καγκελάριο. Ο Mάρτιν Σουλτς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, μερικές φορές μάλιστα κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο. Η Α. Μέρκελ συχνά βρέθηκε στην άμυνα και παρόλα αυτά κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έχει τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας; Οι εκλογές δεν θα κριθούν από αυτή την τηλεμαχία. Η Α. Μέρκελ και ο Μ. Σουλτς έδειξαν στη μοναδική τους αντιπαράθεση ότι δεν έχουν διαφορές. Γιατί να μη γίνει αμέσως ξανά ο μεγάλος συνασπισμός;», σχολίαζει το Spiegel.


ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ