ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με τον πολιτικό αντίπαλο του Νικολάς Μαδούρο (pics)

Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με τον πολιτικό αντίπαλο του Νικολάς Μαδούρο (pics)
REUTERS/Thibault Camus/Pool

Συνέχεια στην κόντρα του με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, που παραμένει υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, και αντίπαλο του Νικολάς Μαδούρο, Χούλιο Μπόρχες.

Ο Μπόρχες, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη την οποία του εξέφρασε η Γαλλία, μετά την υποδοχή του στο Παρίσι από τον πρόεδρο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην εθνοσυνέλευση την οποία εκπροσωπούμε», δήλωσε ο Μπόρχες μετά τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Μακρόν, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο αφού υποδέχθηκε τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, πρόσφατα επέκρινε τον Μαδούρο, τον σοσιαλιστή πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις οι οποίες διαρκούν τέσσερις μήνες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους. Τη Βενεζουέλα, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας, κυβερνά μια «δικτατορία που προσπαθεί να επιβιώσει».

2017 09 04T155841Z 2020953950 RC187A9C96D0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS FRANCE OPPOSITION

(REUTERS/Thibault Camus/Pool)

Ο Μπόρχες σημείωσε ότι η ανησυχία που εκφράζεται στο εξωτερικό για την κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι «εντυπωσιακή». «Από τοπικό και περιφερειακό πρόβλημα έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τα μέτρα καταστολής που έχουν ληφθεί εναντίον της αντιπολίτευσης» κι επέμεινε στην «προσήλωσή του στο κράτος του δικαίου» και σε μια «ορθή δημοκρατική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.

«Πρόσθεσε ότι απόντος ενός θετικού μηνύματος από μέρους της κυβέρνησης (της Βενεζουέλας) ως προς αυτό, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αρχίσει μια ευρωπαϊκή διαβούλευση ενόψει της υιοθέτησης μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν τους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν «επιθυμεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες» προκειμένου «να μπορέσει να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Βενεζουέλας, τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», προστίθεται στο κείμενο.

2017 09 04T160105Z 1149734538 RC1680682920 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS FRANCE OPPOSITION

(REUTERS/Thibault Camus/Pool)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ