ΚΟΣΜΟΣ

Ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις συμβουλές του Μπαράκ Ομπάμα;

Ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις συμβουλές του Μπαράκ Ομπάμα;
Reuters

«Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω σας και όλοι εμείς, ανεξαρτήτως κόμματος, ελπίζουμε σε διευρυμένη ευημερία και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θητείας σας». Αυτό έγραφε ο απελθών πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στον διάδοχό του Ντόνλαντ Τραμπ στην επιστολή που άφησε στο Οβάλ γραφείο για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Το γράμμα, που δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το CNNi, περιείχε τέσσερις «συμβουλές» του Ομπάμα για τον νέο πλανητάρχη. Το ερώτημα που γεννάται, πλέον, είναι αν ο Τραμπ ακολούθησε κάποιες από αυτές τις συμβουλές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πέρα από τα εθιμοτυπικά συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την επιτυχή εκλογική του εκστρατεία, που του εξασφάλισε τον προεδρικό θώκο, φρόντισε να του υπενθυμίσει και τις σοβαρές ευθύνες που φέρει η νέα του θέση αλλά και να του επισημάνει πως παρότι δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει προς την σωστή κατεύθυνση.

1. «Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας για κάθε παιδί και οικογένεια που είναι διατεθειμένη να εργασθεί σκληρά»

Στους οκτώ μήνες της διακυβέρνησης του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδομήσει μεγάλο μέρος της κληρονομίας του Μπαράκ Ομπάμα. Η τελευταία του πρωτοβουλία για κατάργηση του DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), του διατάγματος για τη μη απέλαση μεταναστών που αφίχθησαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, δείχνει πως ο Τραμπ αποκλίνει αισθητά από την πρώτη συμβουλή του Ομπάμα.

Ο Τραμπ έχει δώσει διορία έξι μηνών στο Κογκρέσο για να προετοιμάσει μία εναλλακτική πρόταση για την μοίρα των 800.000 πολιτών που ζουν στις ΗΠΑ υπό την προστασία του DACA, και παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί αν τελικώς περάσει το πλάνο Τραμπ.

2017 09 01T190341Z 1749652652 RC19BC513330 RTRMADP 3 USA IMMIGRATION DACA

(REUTERS/Kyle Grillot)

2. «Είναι στο χέρι μας, μέσω δράσης και σωστών παραδειγμάτων, να διατηρήσουμε την παγκόσμια τάξη»

Η Αμερική που οραματίζεται ο νέος πλανητάρχης δεν φαίνεται να ταιριάζει στο κάδρο που είχε κατά νου ο Μπαράκ Ομπάμα. Από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ έχει αναθεωρήσει τις σχέσεις της χώρας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, έχει σκληρύνει την στάση του απέναντι σε κράτη, όπως το Ιράν, ενώ αντιμετωπίζει διαφορετικά και το θέμα της Ρωσίας.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, το πλέον φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει την παρούσα χρονική περίοδο ο πλανητάρχης, ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή», αυστηροποιώντας αισθητά την ρητορική των ΗΠΑ προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως φαίνεται, ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου δεν ενδιαφέρεται για την «διατήρηση της παγκόσμιας τάξης» διότι για αυτόν αυτή η τάξη υποβαθμίζει τον ρόλο και την δυναμική των ΗΠΑ.

3. «Είμαστε προσωρινοί κάτοχοι του αξιώματος. Αυτό μας ανάγει σε προστάτες των δημοκρατικών αρχών και παραδόσεων, όπως είναι η τήρηση των νόμων, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ισότητα και η προστασία των πολιτικών ελευθεριών, για τα οποία πάλεψαν και μάτωσαν οι προκάτοχοί μας. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέσα της Δημοκρατίας μας, θα παραμείνουν τουλάχιστον τόσο ισχυρά, όσο τα βρήκαμε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις των τελευταίων μηνών, δεν σέβεται ιδιαιτέρως τον διαχωρισμό των εξουσιών. Έχει πολλάκις κατακρίνει το έργο της Βουλής και της Γερουσίας, που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί δεν ακολουθούν τις «διαταγές τους». Απέλυσε τον διευθυντή του FBI κατά την διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγε για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία. Διέταξε την απαγόρευση διαφυλικών ατόμων από τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις, αλλά και προώθησε έναν «αντιμεταναστευτικό» νόμο για πολίτες μουσουλμανικών χωρών για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Όπως τονίζει το CNNi, το Τραμπ δεν βλέπει τον εαυτό του ως προστάτη των δημοκρατικών αξιών, αλλά ως διαταράκτη τους.

4. «Στο περιθώριο των καθηκόντων σας να βρίσκεται χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας»

Ο Τραμπ περιβάλλεται από μέλη της οικογένειάς του στον Λευκό Οίκο. Πέραν της συζύγου του, Μελάνια, που το καλοκαίρι μετακόμισε στον Λεύκο Οίκο με τον γιό τους, Μπάρον, η κόρη του προέδρου, Ιβάνκα και ο άντρας της, Τζάρεντ Κούσνερ έχουν αναλάβει πόστα στο επιτελείο του.

Όσον αφορά τους φίλους του ο Αμερικανός φρόντισε να διορίσει πολλούς εξ’ αυτών σε καίριες θέσεις της κυβέρνησής του.

2017 08 25T195209Z 512283479 RC1F8CA0BBC0 RTRMADP 3 USA TRUMP

(REUTERS/Yuri Gripas)

Is Donald Trump taking any of Barack Obama's advice?, analysis by Chris Cillizza, CNN Editor-at-large

ΔΗΜΟΦΙΛΗ