ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με νέα «δώρα» τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με νέα «δώρα» τις ΗΠΑ
KCNA/via Reuters/File Photo

Πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος και η παγκόσμια ανησυχία από την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ έστειλε νέο απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και άλλα.

Πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα: Τι θα συμβεί αν ο Κιμ πατήσει το κουμπί;

2017 09 05T103928Z 712547143 RC1546D24270 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES ENVOY


Πηγή: REUTERS/Denis Balibouse

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ημέρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

"Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ", τόνισε ο Χαν και πρόσθεσε: "Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα".

Η Πιονγκγιάνγκ μεταφέρει βαλλιστικό πύραυλο στα δυτικά της χώρας

Σε... τεντωμένο σχοινί «ακροβατεί» η Κορεατική Χερσόνησος, με την Βόρεια Κορέα να μεταφέρει έναν βαλλιστικό πύραυλο στη δυτική ακτή της και τηΝότια Κορέα να ξεκινά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, δύο μόλις 24ωρα μετά τη δοκιμήβόμβας υδρογόνου από τηνΠιονγκγιάνγκ που έβαλε«φωτιά» στην παγκόσμια σκακιέρα, και λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι ότι οΚιμ Γιονγκ Ουν«παρακαλάει για πόλεμο».

Οι Βορειοκορεάτες μεταφέρουν έναν βαλλιστικό πύραυλο, πιθανόν διηπειρωτικό, προς τη δυτική ακτή της χώρας. Η μεταφορά, σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, άρχισε τη Δευτέρα, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού.

Να σημειωθεί ότι στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

2017 08 22T180341Z 6211166 RC1BAAD7BC10 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES STANDOFF


Πηγή: KCNA/via REUTERS/File Photo

Η πληροφορία για την μεταφορά του πυραύλου έρχεται λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας ότι οι γείτονές της είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Γυμνάσια και προειδοποιήσεις από τη Σεούλ

2017 09 04T093515Z 2120539599 RC13FC9A0600 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή: Seo Myung-Gon/Yonhap/via REUTERS

Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού γίνεται μία μέρα μετά την άσκηση προσομοίωσης του Στρατού Ξηράς της Νότιας Κορέας, κατά την οποία στοχοθετήθηκε η περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η τελευταία δοκιμή.

2017 09 04T005143Z 1307093147 RC1219F02FF0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES 1


Πηγή: Defense Ministry/Yonhap/via REUTERS

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διεξήχθη με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, ωστόσο ετοιμάζονται νέα γυμνάσια με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε «επί της αρχής» την άρση περιορισμού στις δυνατότητες μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου των πυραύλων της Νότιας Κορέας. Ο Τραμπ συμφώνησε στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και έδωσε την κατ' αρχήν έγκρισή του στην Νότια Κορέα να αγοράσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ