ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος από Κολομβία: Η ειρήνη θα αποτύχει αν δεν υπάρξει συμφιλίωση

Πάπας Φραγκίσκος από Κολομβία: Η ειρήνη θα αποτύχει αν δεν υπάρξει συμφιλίωση

Χωρίς συμφιλίωση, η ειρήνη στην Κολομβία θα αποτύχει. Αυτό τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, η οποία προσπαθεί να κλείσει το κεφάλαιο του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

«Κάθε προσπάθεια για ειρήνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει χωρίς μια ειλικρινή δέσμευση για συμφιλίωση», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη λειτουργία που τέλεσε στο Βιγιαβισένσιο, όπου συναντήθηκε με θύματα του πολέμου.

«Η συμφιλίωση (...) υλοποιείται και εδραιώνεται με τη συμβολή όλων, επιτρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον και να ανθίσει η ελπίδα» τόνισε ο Αργεντινός ποντίφικας και συνέχισε λέγοντας πως:

Όταν τα θύματα ξεπερνούν την κατανοητή τάση για εκδίκηση, γίνονται οι πιο αξιόπιστοι πρωταγωνιστές της διαδικασίας οικοδόμησης της ειρήνης.

Ωστόσο, ο πάπας υπογράμμισε, όπως μετέδωσε το AFP, ότι «η συμφιλίωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβιβαστούμε με καταστάσεις αδικίας».

2017 09 08T183444Z 2001113586 RC11E8CB2060 RTRMADP 3 POPE COLOMBIA

REUTERS/Federico Rios

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση που την περασμένη εβδομάδα μετεξελίχθηκε σε νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Η συμφωνία με την οργάνωση προβλέπει ότι οι πρώην αντάρτες δεν θα φυλακιστούν αλλά θα τους επιβληθούν εναλλατικές ποινές αν πουν την αλήθεια για τα εγκλήματά τους, αν αποζημιώσουν τα θύματα και δεσμευτούν ότι δεν θα καταφύγουν ξανά στη βία.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πάπα ο ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο ή "Τιμοσένκο" του ζήτησε "να τον συγχωρέσει για κάθε δάκρυ ή πόνο που προκάλεσε στον λαό της Κολομβίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ