ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς - Σόιμπλε: το νέο ντέρμπι για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Σουλτς - Σόιμπλε: το νέο ντέρμπι για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Reuters/Φωτογραφία αρχείου

«Σουλτς- Σόιμπλε. Το ντέρμπι για το υπουργείο Οικονομικών που μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης», έχει τίτλο σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, το οποίο είναι αφιερωμένο στις γερμανικές εκλογές.

«Ο Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών και, εκ των πραγμάτων, κύριος σκηνοθέτης της ευρωπαϊκής πολιτικής του Βερολίνου; Από την απάντηση αυτή εξαρτάται η πορεία που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η La Repubblica εκτιμά ότι σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση σχηματισθεί «από την Μέρκελ, τους φιλελεύθερους και με ενδεχόμενη συμμετοχή των πράσινων, ο Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός οικονομικών».

Αν όμως, οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να πείσουν αρκετούς αναποφάσιστους, πετυχαίνοντας ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, και καταστεί αναγκαίος ένας νέος "μεγάλος συνασπισμός" η ιταλική εφημερίδα θεωρεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα ζητήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών (που στη σημερινή κυβέρνηση ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες), αλλά εκείνη του υπουργού Οικονομικών, «αποπέμποντας τον Σόϊμπλε από την πιο ισχυρή καρέκλα της Ευρώπης».

Ο αναλυτής Μαουρίτσιο Ρίτσι, υπενθυμίζει τέλος, ότι ο Μάρτιν Σουλτς στα κύρια σημεία του προγράμματός του, έχει ως σημείο αναφοράς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ «στήριξε τον Γιούνκερ στην αποδυνάμωση του θεωρήματος της λιτότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ