ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Στη Βενεζουέλα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών

ΟΗΕ: Στη Βενεζουέλα διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Η απάντηση του υπ. Εξωτερικών
REUTERS/Marco Bello

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας υπερασπίσθηκε τα πεπραγμένα της χώρας του και απέρριψε ως «αβάσιμη» την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος διαδηλωτών.

«Η Βενεζουέλα βρίσκεται πίσω στην οδό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, θα δούμε διάλογο να αναδύεται χάρη στη μεσολάβηση των φίλων μας», δήλωσε ο βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2017 09 11T105719Z 1304693731 RC1B01052B00 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS UN MINISTER

REUTERS/Denis Balibouse

Νωρίτερα, ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές στη Βενεζουέλα εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όπως είπε ο ίδιος κατά την έναρξη της συνόδου:

2017 09 11T082757Z 158280249 RC1A9E93F9A0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS UN

Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Καλώ το Συμβούλιο (σ.σ.: του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να αρχίσει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

REUTERS/Denis Balibouse

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι εντάσεις να αυξηθούν περισσότερο, με την κυβέρνηση να συντρίβει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις φωνές κριτικής», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τις ποινικές διαδικασίες που άρχισαν εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την υπερβολική χρήση βίας και την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως η Βενεζουέλα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, με την ιδιότητά της αυτή, έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ