ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε πολλές ρωσικές πόλεις - Εκκενώνονται σχολεία και δημόσια κτίρια

Συναγερμός σε πολλές ρωσικές πόλεις - Εκκενώνονται σχολεία και δημόσια κτίρια
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS

Σε κατάσταση συναγερμού είναι μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, όπου εκκενώνονται σχολεία και δημόσια κτίρια έπειτα από απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών, μόλις μερικές εβδομάδες ύστερα από τη σύλληψη δύο επίδοξων τρομοκρατών που ήθελαν να «χτυπήσουν» στη Μόσχα την 1η Σεπτεμβρίου.

Εδώ και δύο εικοσιτετράωρα οι ρωσικές Αρχές εκκενώνουν σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες και άλλα κτίρια ύστερα από δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα που προειδοποιούσαν ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί. Οι πληροφορίες, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι τα απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν στις πόλεις Τσελιάμπινσκ, Ουφά, Ομσκ, Βαλντιβοστόκ, Μαγκαντάν και Κρανσογιάρσκ.

Πηγή της αστυνομίας, όπως γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Vedomosti, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) προσπαθεί να εντοπίσει την προέλευση των τηλεφωνημάτων αυτών που έγιναν σε μαζική κλίμακα.

Σε όλα τα σχολεία της πόλης Περμ, όπως μεταδίδει το Interfax , επικαλούμενο το γραφείο Τύπου του Δημαρχείου της Περμ, όλα τα σχολεία έκλεισαν. Από τα επτά σχολεία και μερικά διοικητικά κτίρια της πόλης απομακρύνθηκαν 5.700 άτομα, ενώ άνδρες της Εθνικής Φρουράς και των σωμάτων ασφαλείας ερευνούν με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών τους χώρους των κτιρίων. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ εκκενώθηκαν περίπου 10 σχολεία, το Πανεπιστήμιο, μερικά εμπορικά κέντρα, το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, ο σταθμός των υπεραστικών αυτοκινήτων τα γραφεία του σιδηροδρομικού σταθμού «Περμ-2» και ένα σπίτι.

Παρόμοιες εκκενώσεις κτιρίων έχουν γίνει σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Φρουράς στην πόλη Μαγκαντάν, όπου απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν σε σχολεία, σ' ένα κέντρο διασκέδασης και σε μια τοπική αγορά της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής FSB, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Interfax, οι άνδρες της αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε διάφορα κτίρια της πόλης. Όπως μετέδωσε το Ria Novosti, στην πόλη έχουν εκκενωθεί κινηματογράφοι, δύο νυχτερινά σχολεία, ένα γυμνάσιο, το πανεπιστήμιο και μια σειρά άλλων κτιρίων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Βλαδιβοστόκ, όπου εκκενώθηκαν δύο εμπορικά κέντρα και το Ινστιτούτο Καλών τεχνών της Ρωσικής Άπω Ανατολής. Στο Κρασνογιάρσκ εκκενώθηκαν μερικά εμπορικά κέντρα, ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο της πόλης. Αλλά και στη νήσο Σαχαλίνη και στην περιοχή Πριμόριε όπως μεταδίδει το TASS, εμπορικά κέντρα δέχθηκαν παρόμοια απειλητικά τηλεφωνήματα .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ