ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη δύο επίδοξων τρομοκρατών που θα «χτυπούσαν» στη Μόσχα αύριο, 1η Σεπτεμβρίου (vid)

Σύλληψη δύο επίδοξων τρομοκρατών που θα «χτυπούσαν» στη Μόσχα αύριο, 1η Σεπτεμβρίου (vid)
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ένα σημαντικό χτύπημα στην τρομοκρατία επέφεραν οι άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, που συνέλαβαν δύο άτομα, τα οποία σχεδίαζαν επιθέσεις στη Μόσχα αύριο, 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για δύο πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας που ήθελαν να αιματοκυλήσουν πολυσύχναστα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως ανακοίνωσε η FSΒ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ένας εκ των δραστών σχεδίαζε να επιτεθεί με μαχαίρι ενώ ο άλλος να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο θα ήταν ζωσμένος.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο ένας εκ των συλληφθέντων παραμονή της Ημέρας της Γνώσης (όπως λέγεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Ρωσία) η οποία εφέτος συμπίπτει με μια από τις πιο σημαντικές εορτές του Ισλάμ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο μέσω του οποίου, απευθυνόταν στα μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» που βρίσκονται στην Ρωσία.

«Στη έκκλησή του έδινε όρκο πίστης στους τρομοκράτες. Εν συνεχεία σχεδίαζε να επιτεθεί σε πολίτες με μαχαίρι. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν επαφές με στρατολόγους του ΙΚ και οδηγίες για το πώς θα ενεργήσει», ανέφερε η FSB σε δηλώσεις της προς ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Όσον αφορά τον δεύτερο συλληφθέντα, που είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της FSB, μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» «στον τόπο διαμονής του εντοπίσθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος» ενώ «ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ετοιμαζόταν να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο θα ήταν ζωσμένος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ