ΚΟΣΜΟΣ

Τα πιο… τρελά βραβεία: Τα μεγάλα αυτιά των γέρων και η επιρροή των κροκοδείλων στα τυχερά παιχνίδια

Τα πιο… τρελά βραβεία: Τα μεγάλα αυτιά των γέρων και η επιρροή των κροκοδείλων στα τυχερά παιχνίδια
REUTERS/Gretchen Ertl

Για 27η χρονιά απονεμήθηκαν, τα Βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Για άλλη μία χρονιά βραβεύτηκαν ανακαλύψεις απρόσμενες, χιουμοριστικές, περιττές, αστείες και ενίοτε σοβαρές.

Φέτος, μεταξύ άλλων, τιμήθηκαν ερευνητές από όλο τον κόσμο που ανακάλυψαν ότι:

- Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλα αυτιά επειδή αυτά μεγαλώνουν περίπου κατά δύο χιλιοστά ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, λόγω της βαρύτητας που τα τεντώνει.

- Οι γάτες μπορούν να θεωρηθούν εν μέρει υγρές, επειδή έχουν μοναδική ικανότητα να παίρνουν το σχήμα του κουτιού που θα της βάλεις.

- Οι κροκόδειλοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις των παικτών στα τυχερά παιχνίδια (αν δεις κάποιον μπροστά σου, επηρεάζεσαι όταν μετά παίξεις στο καζίνο και έτσι χάνεις περισσότερα χρήματα...). Αυτή η τελευταία έρευνα κέρδισε επάξια το «Νόμπελ» Οικονομικών.

2017 09 15T003523Z 372900941 RC1385653000 RTRMADP 3 USA IGNOBEL

(Πηγή:REUTERS/Gretchen Ertl)

Ακόμη, βραβεύθηκε μία μελέτη πάνω στο εύλογο ερώτημα: γιατί μερικοί άνθρωποι σιχαίνονται το τυρί: Γάλλοι νευροεπιστήμονες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν στον εγκέφαλο νευρωνικά κυκλώματα, στα οποία οφείλεται το μίσος για το τυρί.

Τιμήθηκαν ακόμη Ιταλοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι μερικοί δίδυμοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους εαυτούς τους στις φωτογραφίες. Ακόμη, βραβεύθηκε η ανακάλυψη ενός εντόμου σε σπήλαιο της Βραζιλίας, που διαθέτει θηλυκό πέος και αρσενικό κόλπο.

2017 09 15T010653Z 762036194 RC174BE918E0 RTRMADP 3 USA IGNOBEL

(Πηγή:REUTERS/Gretchen Ertl)

Με σύνθημα «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις, μετά να σκεφθείς», τα βραβεία Ig απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research». Κάθε νικητής στις δέκα επιστημονικές κατηγορίες των βραβείων, που απονέμονται από κανονικούς νομπελίστες, έλαβε ένα αγαλματάκι με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω του, καθώς και δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε (σε ένα μοναδικό χαρτονόμισμα αξίας περίπου τεσσάρων σεντς ΗΠΑ!).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ