ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση της Μαδρίτης στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Η απάντηση της Μαδρίτης στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
REUTERS/Susana Vera

Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Καταλονία, ενόψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της, το οποίο έχει κηρυχθεί άκυρο από τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης, περνά σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να κυρωθούν τα νέα μέτρα για τον έλεγχο των εξόδων της καταλανικής κυβέρνησης.

Με αυτόν τον τρόπο, η κεντρική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να διοχετευθεί δημόσιο χρήμα στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κρίνεται ήδη προδιαγεγραμμένη έπειτα από την επιστολή που απηύθυνε στον υπουργό Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο ο αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας, ενημερώνοντας πως η ‘Γκοβέρν’ απορρίπτει τον «πολιτικό έλεγχο», που αξιώνει από τη Τζενεραλιτάτ να αποστέλλει κάθε εβδομάδα παραστατικά των εξόδων της. Ο Μοντόρο έχει απαντήσει ήδη πως εάν η καταλανική κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί, η Μαδρίτη θα αναλάβει «τα αναγκαία μέτρα» για να τηρηθούν οι νόμοι.

Τo πιθανό μέτρο που μελετάται για να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, την ανάληψη απ’ ευθείας από το υπουργείο Οικονομικών όλων των άμεσων πληρωμών των προμηθευτών της καταλανικής κυβέρνησης.

Μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι θα ταξιδεύσει στη Βαρκελώνη για να προεδρεύσει στη σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Καταλωνίας, στην οποία θα συμμετέχει και η ΓΓ του κόμματος Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ραχόι στην Καταλωνία έπειτα από την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Στην τοποθέτησή του, ο Ραχόι αναμένεται να επαναλάβει την αποφασιστικότητά του για την υπεράσπιση του Συντάγματος.

2017 09 11T181207Z 1951799913 RC132DD9B730 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(Πηγή: REUTERS/Susana Vera)

Παράλληλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας, η πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλλ και η δήμαρχός της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απέστειλαν επιστολή στον Βασιλιά Φελίπε και τον πρωθυπουργό Ραχόι, με την οποία απευθύνουν «μία νέα πρόσκληση για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση» για μία επίλυση του ‘Καταλανικού’.

Στην επιστολή, που ήρθε στην κατοχή του ραδιοφωνικού δικτύου El Món a RAC1, τονίζεται πως αυτή αποτελεί «μία πρόσκληση για διάλογο προκειμένου να εξετασθεί με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να έλθουμε σε μία συμφωνία ώστε οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Έναν διάλογο ανοικτό και χωρίς προαπαιτούμενα. Έναν διάλογο πολιτικό, μέσα από τη νομιμότητα που καθείς από εμάς εκπροσωπεί, προκειμένου να γίνει δυνατό αυτό που σε καμία δημοκρατία αποτελεί πρόβλημα, πολύ περισσότερο δε έγκλημα: να αφουγκρασθούμε τους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ