ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Το φονικό εκρηκτικό «μητέρα του Σατανά» περιείχε η βόμβα που έσκασε στο μετρό

Λονδίνο: Το φονικό εκρηκτικό «μητέρα του Σατανά» περιείχε η βόμβα που έσκασε στο μετρό
SYLVAIN PENNEC/via REUTERS

Ο βρετανός υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας αποκάλυψε πως ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο μετρό του Λονδίνου περιείχε τριπεροξείδιο τριακετόνης ή ευκόλως TATP, εκρηκτική ύλη παρόμοια με αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί για την βόμβα της επίθεσης στη Μάντσεστερ Αρίνα, αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη. Από το χτύπημα της Παρασκευής, για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη o ISIS, τραυματίσθηκαν 29 άτομα, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως αν ο μηχανισμός είχε λειτουργήσει σωστά θα θρηνούσαμε σίγουρα αρκετά θύματα.

Το εκρηκτικό TATP είναι γνωστό και ως η «μητέρα του Σατανά». Είναι ένα ιδιαιτέρως ασταθές υλικό και μπορεί να αυτοαναφλεγεί ακόμη και κατά την προετοιμασία της βόμβας, σκοτώνοντας πολλούς επίδοξους τρομοκράτες.

«Στη βόμβα του Parsons Green χρησιμοποιήθηκε ένα είδος εκρηκτικού παρόμοιο με αυτό (που χρησιμοποιήθηκε) στο Μάντσεστερ, αλλά δεν εξερράγη», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας στο BBC. «Επιχειρούμε να εντοπίσουμε αυτόν που την κατασκεύασε, είτε είναι βομβιστής είτε βομβιστές... υπάρχει ένα ή πολλά επικίνδυνα άτομα εκεί έξω και πρέπει να τους βρούμε».

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν ήδη συλλάβει έναν 18χρονο, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση.

Ειδικοί πιστεύουν πως η βόμβα τοποθετήθηκε στον συρμό του μετρό το πρωί της Παρασκευής σε ώρα αιχμής αλλά ο χρονοδιακόπτης του εκρηκτικού μηχανισμού δεν λειτούργησε σωστά σώζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Οι αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο περιγράφουν έναν κουβά γεμάτο με παχύρευστο υγρό από τον οποίον εξείχαν καλώδια και εκχυνόταν μία έντονη χημική μυρωδιά. Οι ερευνητές θεωρούν πως αν το TATP είχε εκραγεί θα θρηνούσαμε σίγουρα θύματα.

2017 09 15T095727Z 992587538 RC16B3DE73F0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Kevin Coombs)

Ο πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας τονίζει: «Σίγουρα δεν λειτούργησε σωστά γιατί... μία ουγκιά TATP είναι αρκετή για να τινάξει τις πόρτες από ένα αυτοκίνητο».

Ακόμη ένα πρώην μέλος της αντιτρομοκρατικής τόνισε πως η φωτιά που τυλίγει αρχικά τον μηχανισμό στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τα κυρίως εκρηκτικά και το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι επίδοξοι βομβιστές είναι πως δεν ελέγχουν αν τα δύο στοιχεία της βόμβας, αυτά που την ενεργοποιούν και τα κυρίως εκρηκτικά, λειτουργούν σωστά μαζί.

2017 09 15T103826Z 134978897 RC194B633BA0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Luke MacGregor)

Ο βομβιστής της Μάντσεστερ Αρίνα, Σαλμάν Αμπεντί, έφτιαξε τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση με TATP και καρφιά, ενώ το ίδιο εκρηκτικό έχει εντοπιστεί και σε πολλές άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το TATP μπορεί να φτιαχτεί με υλικά που διατίθενται στην αγορά και λόγω αυτής της ευκολίας, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

2017 09 15T100536Z 633362911 RC16A4957F90 RTRMADP 3 BRTAIN SECURITY LONDON

(REUTERS/Kevin Coombs)

Η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεση το βράδυ της Παρασκευής τονίζοντας πως πρόκειται για ενέργεια «μαχητών του χαλιφάτου».

Ο υπουργός Ασφαλείας ξεκαθάρισε πως οι διωκτικές Αρχές κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εμποδίσουν επίδοξους τρομοκράτες από το να αγοράζουν υλικά για την κατασκευή βομβών από την αγορά ή να λαμβάνουν τα εγχειρίδιά τρομοκρατικής βίας που διακινούνται στα «σκοτεινά» σημεία του διαδικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ