ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Μαδρίτης για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ισπανία: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Μαδρίτης για το δημοψήφισμα της Καταλονίας
REUTERS/Albert Gea

Για ακόμη μία μέρα οι Αρχές της Μαδρίτης επιχείρησαν να εμποδίσουν τις προετοιμασίες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία. Προχώρησαν σε μαζικές κατασχέσεις έντυπου προωθητικού υλικού, ενώ ο επικεφαλής εισαγγελέας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο φυλάκισης του ηγέτη της αυτόνομης κοινότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησε σε αποθήκη στη Βαρκελώνη, η ισπανική πολιτοφυλακή κατέσχεσε 1,3 εκατομμύρια φυλλάδια και άλλα προεκλογικά έντυπα υπέρ του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν 700.000 φυλλάδια και 130.000 αφίσες όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της στήριξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Επιπλέον, 370.000 αφίσες με το λογότυπο της κυβέρνησης της Καταλονίας που αναφέρονταν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και 138.000 αφίσες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ναι, απαλλαχθείτε από αυτούς» και περιελάμβανε τις φωτογραφίες του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ισπανού βασιλιά Φελίπε.

Η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας στη βορειοανατολική Ισπανία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, όπου στους ψηφοφόρους θα τίθεται το ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Την όλη διαδικασία η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομη.

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν εάν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα συνεχιστούν, ο εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάζα απάντησε:

«Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο διότι πρωταρχικός στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

«Δεν θα απέκλεια τελείως την επιλογή της επιβολής της ποινής της φυλάκισης. Θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις», τόνισε στη συνέντευξή που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας El Mundo.

2017 09 17T135830Z 629053796 RC1D521C5BD0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(REUTERS/Sergio Perez)

Στους δρόμους υπέρ του δημοψηφίσματος οι κάτοικοι της Μαδρίτης

Παράλληλα, πολλές εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σήμερα στη Μαδρίτη σε μια συγκέντρωση συμπαράστασης στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό θέατρο στη συνοικία Λαβαπιές στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας αφού δικαστήριο απαγόρευσε να γίνει σε ένα πολιτιστικό κέντρο ιδιοκτησίας της δημοτικής αρχής της πόλης.

«Απέναντι στην απαγόρευσή τους, η αποφασιστικότητά μας», δήλωσε ο Τζόρδι Κουσέρτ, πρόεδρος της οργάνωσης υπέρ της ανεξαρτησίας Omnium Cultural, τον οποίο το κοινό υποδέχθηκε με θερμά χειροκροτήματα εντός κι εκτός του θεάτρου.

«Έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, την αλληλεγγύη μας. (...) Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μια πραγματική διαδικασία ρήξης, ειρηνική και δημοκρατική».

«Ελευθερία της έκφρασης!», «δικαίωμα στο να αποφασίζει κανείς!», «δεν φοβόμαστε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στον δρόμο, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ