ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Εξετάζουμε το κλείσιμο της πρεσβείας μας στην Κούβα

Τίλερσον: Εξετάζουμε το κλείσιμο της πρεσβείας μας στην Κούβα
REUTERS/Hannah McKay

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα, έπειτα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις με ηχητικά κύματα και με θύματα τουλάχιστον 16 εργαζόμενους.

«Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Είναι ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, δεδομένων των σωματικών βλαβών που έχουν υποστεί ορισμένοι άνθρωποι. Κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να επαναπατριστούν. Το εξετάζουμε» αυτό το ενδεχόμενο, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα να κλείσει η πρεσβεία, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Από τα τέλη του 2016, 16 Αμερικανοί που εργάζονται στην πρεσβεία άρχισαν να παραπονιούνται για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία, ορισμένοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και ότι διεξάγεται έρευνα, ενώ η Κούβα επισημαίνει ότι δεν εμπλέκεται.

Ωστόσο την 23η Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα και να απελάσει δύο Κουβανούς διπλωμάτες που εργάζονταν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, τουλάχιστον 5 Καναδοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους έπεσαν επίσης θύματα αυτών των επιθέσεων με ηχητικά κύματα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ