ΚΟΣΜΟΣ

DUP: Η Ε.Ε. θέλει να προκαλέσει όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

DUP: Η Ε.Ε. θέλει να προκαλέσει όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Δριμεία κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας πως οι Ευρωπαϊοι προσπαθούν να βλάψουν την Μεγάλη Βρετανία.

Η Αρλίν Φόστερ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πιστεύει πως «οι επιθετικοί διαπραγματευτές της ΕΕ (...) φαίνονται αποφασισμένοι να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Το σχόλιο αυτό ήταν ένα από τα πιο αντιευρωπαϊκά που έχει κάνει η Φόστερ αφότου συμφώνησε να στηρίξουν οι 10 βουλευτές του DUP την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

Το DUP είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετείχε ενεργά στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Όμως το 56% των Βορειοϊρλανδών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και η Φόστερ προσπάθησε να μην ακολουθήσει σκληρή γραμμή.

Η Βόρεια Ιρλανδία θεωρείται ότι είναι η περιοχή που έχει τα περισσότερα να χάσει αν επανέλθουν οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Πάντως η Φόστερ είπε ότι η ομιλία της Μέι στη Φλωρεντία, όπου ζήτησε να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις για άλλα δύο χρόνια μετά το Brexit, είναι ένα «θετικό όραμα».

«Η όποια μεταβατική περίοδος θα πρέπει να διαρκέσει το μικρότερο δυνατό διάστημα. Οι επιθυμίες που εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα θα πρέπει να ικανοποιηθούν χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ