ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική στο ΣτΕ με αφορμή την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί κριτική στο ΣτΕ με αφορμή την επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δύο Σύροι, αιτούντες άσυλο, μπορούν να "επιστρέψουν με ασφάλεια" στην Τουρκία, αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικές επιστροφές αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωσή της: «οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Τουρκία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης τους, από την αρχή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρσι».

«Αυτές οι αποφάσεις παραβιάζουν μια πολύ βασική αρχή: Ελλάδα και ΕΕ δεν θα πρέπει να στέλνουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες δεν μπορούν λάβουν αποτελεσματική προστασία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Εάν οι προσφεύγοντες, ο "Νοοri", ένας 21χρονος φοιτητής νοσηλευτικής, και ο "Afaaz" απελαθούν, θα είναι η πρώτη επίσημη επιστροφή αιτούντος άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία, με βάση την υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, από τότε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ» πρόσθεσε ο κ. Dalhuisen. Στη συνέχεια, επισημαίνεται πως:

Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν προσωρινή προστασία στην Τουρκία αλλά πολλοί ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Και ενώ η Τουρκία έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εγγυήσεις κατά της επιστροφής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε χώρες που αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βίας, βασανιστηρίων και ακόμα και θανάτων. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση όσων επιστραφούν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Σε ένα γράμμα που διέρρευσε πέρυσι το Δεκέμβριο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι αντιμετώπιζε εμπόδια στην παρακολούθηση της κατάστασης των Σύρων οι οποίοι επεστράφησαν στην Τουρκία από την Ελλάδα, καθώς δεν τους είχε εγκριθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση σε προαναχωρησιακά κέντρα στην Τουρκία όπου μεταφέρονταν οι Σύροι πρόσφυγες που είχαν επιστραφεί από Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η Ελλάδα δρώντας εκ μέρους ολόκληρης της Ε.Ε., πήρε συνειδητά μία απόφαση η οποία θα έχει ως επίπτωση δύο πρόσφυγες να σταλούν σε μια χώρα, η οποία ήδη παλεύει να καλύψει τις βασικές ανάγκες σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε ο John Dalhuisen.

«Έως ότου η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να τους στέλνουν πίσω», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ