ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο CNNi: Οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο CNNi: Οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες
REUTERS/Murad Sezer

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι αξιόπιστες» επειδή απειλούν να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο CNNi.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, εκτός από το να εμφανίζονται απρόβλεπτες –κάτι που κάποιες φορές ίσως λειτουργεί— αποδεικνύει ότι δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Η συμφωνία, που συνήφθη το 2015 από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κϊνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) διασφαλίζει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των κυρώσεων εναντίον της. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι το Ιράν σέβεται τους όρους της συμφωνίας.

Ωστόσο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει τις επιθέσεις της εναντίον της συμφωνίας, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα «σκίσει».

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Ιρανούς ότι παραβιάζουν «το πνεύμα» της συμφωνίας και εκτιμούν ότι η Τεχεράνη είναι αποσταθεροποιητικός παράγων στη Μέση Ανατολή.

Την Τρίτη μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία της 14ης Ιουλίου του 2015 είναι «ντροπή» για την Ουάσινγκτον και «μια από τις χειρότερες στις οποίες έχουν συμμετάσχει οι ΗΠΑ».

Πάντως ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι μόνες τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συμφωνία της Βιέννης.

«Δεν είναι μια διμερής συμφωνία, ούτε καν μια συμφωνία μεταξύ πολλών πλευρών. Είναι μια συμφωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε η «επικύρωση» της συμφωνίας από τον Τραμπ, που αναμένεται ως τις 15 Οκτωβρίου, δεν είναι παρά μια απλή «εσωτερική διαδικασία» και δεν θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συμφωνία.

«Η μοναδική αρχή που αναγνωρίζεται για να ελέγχει τη συμφωνία είναι η ΙΑΕΑ», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου αν πιστεύει ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της. Η «μη επικύρωση» της συμφωνίας από τον Τραμπ θα ανοίξει και πάλι τον δρόμο της επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Αν ο Τραμπ αποφασίσει να μην επικυρώσει τη συμφωνία, η Τεχεράνη «έχει πολλές επιλογές», διαβεβαίωσε ο Ζαρίφ.

Μία από αυτές θα ήταν «να ξεκινήσουμε και πάλι με πλήρεις ρυθμούς το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο θα παραμείνει ειρηνικό, όμως δεν θα δέχεται πλέον τους περιορισμούς» που προβλέπονται στη συμφωνία, εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ