ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταδικασμένη και η νέα προσπάθεια κατάργησης του Obamacare

ΗΠΑ: Καταδικασμένη και η νέα προσπάθεια κατάργησης του Obamacare
REUTERS/Kevin Lamarque

Το σχέδιο νόμου της τελευταίας στιγμής με σκοπό να καταργηθεί ο νόμος του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση (Obamacare) έμοιαζε «νεκρό» τη Δευτέρα, μετά τη διαφωνία τριών γερουσιαστών της πλειοψηφίας, που σηματοδότησε άλλη μια αποτυχία της προσπάθειας να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που υπόσχονταν επί επτά χρόνια οι ρεπουμπλικάνοι. 

Μετά τον Τζον Μακέιν και τον Ραντ Πολ, η Σούζαν Κόλινς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κι αυτή αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου, με μια σκληρή ανακοίνωσή της, στην οποία επέρριψε την ευθύνη για τη στάση της στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κι έκανε λόγο για ένα προχειροφτιαγμένο νομοσχέδιο, που θα είχε βαριές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

«Αυτή η πρόταση νόμου θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για πολύ κόσμο που διαθέτει σήμερα ασφαλιστική κάλυψη», εξήγησε η Κόλινς, όπως μετέδωσε το Reuters. Η γερουσιαστής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα μείωνε κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τη χρηματοδότηση του προγράμματος Medicaid από το 2020 ως το 2036 και θα επιβάρυνε πολύ τους ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, όπως οι ασθματικοί και όχι μόνο. «Για αυτούς τους λόγους, δεν μπορώ να υποστηρίξω το νομοσχέδιο», συμπλήρωσε.

Η Κόλινς κατέληξε σε αυτή την απόφαση παρότι οι εισηγητές του νέου σχεδίου νόμου, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ο Μπιλ Κάσιντι, της προσέφεραν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το Μέιν -την πολιτεία της- και την Αλάσκα.

Η αριθμητική στη Γερουσία είναι αδυσώπητη για τον Τραμπ, ο οποίος έχει προτρέψει αναρίθμητες φορές τα μέλη του σώματος αυτού του Κογκρέσου «να ξεφορτωθούν» το Obamacare. Καθώς οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 52 έδρες από τις 100, αυτά τα τρία όχι, ενώ απομένει ένας μήνας πριν παρέλθει η προθεσμία, σημαίνουν πως η ψηφοφορία, που οι ηγέτες των ρεπουμπλικάνων ήθελαν να γίνει εντός της εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του οικονομικού έτους 2017, δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη γι' αυτούς.

«Είναι θλιβερό», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο στην Αλαμπάμα, υπενθυμίζοντας ότι τα κομματικά στελέχη των ρεπουμπλικάνων του υπόσχονταν ότι θα είχε ένα νομοσχέδιο στο γραφείο του για την κατάργηση του Obamacare «την πρώτη μέρα» της θητείας του. Επιτέθηκε ιδίως στον Τζον Μακέιν, το «όχι» του οποίου είχε ήδη καταρρίψει μια πρώτη νομοθετική απόπειρα τον Ιούλιο: «ο Μακέιν έδωσε ένα αληθινό χαστούκι στο ρεπουμπλικανικό κόμμα», υποστήριξε. «Χωρίς τον Τζον Μακέιν, θα είχαμε ήδη τη μεταρρύθμισή μας».

Απομένει, πλέον, να γίνει γνωστό αν ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας θα ζητήσει ούτως ή άλλως να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μια ύστατη μάχη μέχρις εσχάτων, που πάντως αναμένεται να έχει μόνο συμβολική σημασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ