ΚΟΣΜΟΣ

Το ευρωπαϊκό «όραμα» του Μακρόν προκαλεί διάσταση απόψεων στη Γερμανία

Το ευρωπαϊκό «όραμα» του Μακρόν προκαλεί διάσταση απόψεων στη Γερμανία
REUTERS/Stephane Mahe

Το ευρωπαϊκό του «όραμα» παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία χρονική συγκυρία που κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ενωμένη και δυνατή Ευρώπη που τόσο επιθυμεί ο Μακρόν για το μέλλον παρουσιάστηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών, που άφησαν «λαβωμένη» την Άνγκελα Μέρκελ και επέτρεψαν στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εισέλθουν στη Μπούντεσταγκ ύστερα από πολλές δεκαετίες.

Οι απόψεις για τις προτάσεις Μακρόν δίστανται στη Γερμανία. Την ώρα που η καγκελάριος Α. Μέρκελ, για παράδειγμα, δεν διαφωνεί επί της αρχής με τα προτεινόμενα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, δυνητικός κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, χαρακτήρισε ήδη το βράδυ των εκλογών έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης «κόκκινη γραμμή».

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους, έτερος δυνητικός εταίρος της CDU/CSU, στηρίζουν σθεναρά το όραμα Μακρόν για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, ασαφές παραμένει όμως εάν προκρίνουν και έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης, όπως πρότεινε ο Μακρόν.

Πόσο πιθανό είναι όμως να περάσουν μακροπρόθεσμα οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου; Πόσο πιθανό είναι να συναινέσει το Βερολίνο και δη μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ και τους Πράσινους;

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα», εκτιμά η Κλερ Ντεμεσμέ από το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής. «Ο Μακρόν έχει ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα άμεσα. Πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιήσει μέρος αυτού του προγράμματος, για παράδειγμα τον αμυντικό προϋπολογισμό ή τη δημιουργία μιας πραγματικής συνοριοφυλακής για το σύνολο της ΕΕ. Στα υπόλοιπα, όπως τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα επειδή υπάρχουν κόκκινες γραμμές και πέραν αυτού χρειάζεται και την κοινή γνώμη. Και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσεις την κοινή γνώμη για τέτοιες ιδέες και αυτό όχι μόνον στη Γερμανία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ