ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η ηγετική μορφή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του και να αναλάβει επισήμως τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, όπως ανέφερε αρχικά γερμανικό δημοσίευμα και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ. 

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγή στο συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, που επλήγη εκ των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών και αναγκάζεται πλέον να βρει νέους συμμάχους, τονίζει πως ο Σόιμπλε αποτελεί παρελθόν από το υπουργείο Οικονομικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όμως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Μέρκελ, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαίωσε την είδηση.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Υπέρ της μεταπήδησης του Σόιμπλε στην προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τάσσονται στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Bild.

merkel soible

(REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση και ο κ. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής και, όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Με την σειρά του ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε tweet ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός πρόεδρος της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του Σόιμπλε στο ΥΠΟΙΚ.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης το αξίωμα του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του Καγκελάριου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, στέλεχος του CDU της Άνγκελας Μέρκελ δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ.

merkel soi

(REUTERS/Fabrizio Bensch)

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Morgenpost, «μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, πολλοί είναι που θέλουν μία ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να ηγηθεί μιας Βουλής όπου περισσότεροι από 90 βουλευτές του AfD θα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, ωστόσο... ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ προέρχεται συνήθως από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί επίσης να είναι ιδανικό για την προεδρία και για έναν ακόμη λόγο: πολλοί πιστεύουν πως, όποιος μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες, δεν θα μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού από το AfD», επισημαίνει ακόμα η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ