ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητούμε τη γνησιότητα του ηχητικού του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

ΗΠΑ: Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητούμε τη γνησιότητα του ηχητικού του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι
REUTERS/Social Media Website

Ελέγχους στο ηχητικό μήνυμα του αρχηγού του ISIS, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος επανεμφανίστηκε ύστερα από πολλούς μήνες σιωπής και ενώ οι φήμες για τον θάνατό του «οργίαζαν», κάνουν οι ΗΠΑ.

«Ενημερωθήκαμε για το ηχητικό απόσπασμα που αποδίδεται στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να το ελέγξουμε. Αν και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την αυθεντικότητά του, δεν το έχουμε επαληθεύσει προς το παρόν» επισήμανε μια πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο ηχητικό μήνυμα, ο αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης καλεί τους μαχητές της στη Συρία και το Ιράκ να «αντισταθούν» στους εχθρούς.

«Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους και οι στρατιώτες τους θα λογοδοτήσουν προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Θεού και (να επιτύχουν) τη νίκη, πρέπει να επιδείξουν υπομονή και να αντισταθούν στους άπιστους σε όποια συμμαχία κι αν ανήκουν», ακούγεται να λέει ο Μπαγκντάντι.

«Θα είμαστε παρόντες, θα προβάλλουμε αντίσταση και θα επιδείξουμε υπομονή (...), δεν θα υποκύψουμε, ακόμα κι αν μας σκοτώσουν, μας φυλακίσουν, παρά τα τραύματά μας».

Ο ίδιος αναφέρεται στις ήττες που έχει υποστεί η οργάνωση και μιλά για «το αίμα που χύθηκε στη Μοσούλη, στη Σύρτη, στη Ράκα, στο Ραμάντι και στη Χάμα».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχασε τη λιβυκή πόλη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016, την ιρακινή πόλη Ραμάντι τον Φεβρουάριο του 2016 και τη Μοσούλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2016.

Ο Μπαγκντάντι καταφέρεται κατά των «άπιστων εθνών, καταρχάς κατά της Αμερικής, της Ρωσίας και του Ιράν» που εξαπολύουν μαζί με τους συμμάχους τους επιθέσεις στο μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ