ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα η κόντρα της Καταλονίας με τη Μαδρίτη για το δημοψήφισμα

Στα άκρα η κόντρα της Καταλονίας με τη Μαδρίτη για το δημοψήφισμα
REUTERS/Jon Nazca

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της ισπανικής κυβέρνησης με τις τοπικές Αρχές της Καταλονίας καθώς πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της περιοχής στο οποίο επιμένουν οι Καταλανοί ενώ η ισπανική δικαιοσύνη το έχει κρίνει παράνομο.  

 

Παρά την επιμονή της κυβέρνησης για μη διεξαγωγή του και υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων και ερευνών στους Καταλανούς οι ηγέτες των αυτονομιστών επιμένουν σε αυτό και δηλώνουν περισσότερο αποφασισμένοι από πότε, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου είναι πιθανόν να λειτουργούν εκλογικά τμήματα, αναλαμβάνοντας, μαζί με την τοπική κυβέρνηση, ενώπιόν τους «την πλήρη ευθύνη» της οργάνωσης του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην ισπανική κυβέρνηση.

Σε αντιδιαστολή με τα όσα δηλώνουν οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση με δηλώσεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός της, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, επιμένει πως το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί και ότι η διεξαγωγή του είναι παράνομη.

Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Πουτζεμόντ είχε δηλώσει πως «δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού».

Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τοπικές αρχές εδώ και αρκετές εβδομάδες, παίζουν έναν «κλεφτοπόλεμο» με την κεντρική κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή το άνοιγμα ιστοσελίδων όπου οι εκλογείς μπορούν να βρουν τη διεύθυνση του εκλογικού τους τμήματος.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μαθητών και φοιτητών υπέρ του δημοψηφίσματος η οποία και συγκέντρωσε 16.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, και 80.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!», φώναζαν οι διαδηλωτές. Οι νέοι έδωσαν και πάλι ραντεβού την Παρασκευή μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το οποίο αποτελεί ιστορικό κτίριο και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ηγεσία της, την σοβαρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 ετών την διέρχεται από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.

Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις έρευνες και τις απειλές για κυρώσεις. Μάλιστα, την Πέμπτη η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και 4 εκατομμύρια φακέλους σε αποθήκη κοντά στην Βαρκελώνη. Ανακάλυψε επίσης μία εκατοστή κάλπες , αλλά δεν είναι γνωστό εάν έχουν σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.

Ακόμη και αν ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι διχασμένος ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος. Ο αμυντικός της FC Barcelona Ζεράρ Πικέ ζήτησε μία ειρηνική ψηφοφορία. «Ας μη τους δώσουμε κανένα πρόσχημα. Αυτό θέλουν. Και ας τραγουδήσουμε δυνατά # Θα ψηφίσουμε», έγραψε στο Twitter.

Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

Και ο ΟΗΕ παίρνει θέση στην κόντρα

Δύο ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από τη Μαδρίτη να δείξει σύνεση.«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.

Μία σουρεαλιστική σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, και κατέληξε σε διάλογο κωφών.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, που συμμετείχε επίσης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι επανέλαβε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συγκατοίκηση (μεταξύ Καταλανών) δεν πρέπει να πληγεί, το ίδιο και το κράτος δικαίου και ότι η Κυριακή θα είναι «μία μέρα γιορτής».

Διαφύλαξη της συμβίωσης

Σε αυτό το σημείο, ο Ζοακίν Φορν, αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην τοπική κυβέρνηση τη Καταλονίας, υπερθεμάτισε: «Το σημαντικότερο από όλα είναι να διαφυλαχθεί η συμβίωση. Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά της η 16χρονη διαδηλώτρια Άινα Γκονζάλες δήλωσε πως «Η πλειονότητα των νέων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και αν δεν ήταν , έγινε, αφού είδε τι έχει κάνει η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφερόμενη στις έρευνες και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων του δημοψηφίσματος, η Καταλανική Κοινωνία των Πολιτών, μία ένωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2014, απηύθυνε έκκληση για «σύνεση και σωφροσύνη», την καταλανική «Seny».Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατήγγειλε από την πλευρά της τις πιέσεις επί των δημοσιογράφων και των δύο πλευρών.Και η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί ότι οι εντάσεις στην Καταλονία, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ, απειλούν με επιπτώσεις επί της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ