ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον απομακρύνει το 60% των διπλωματών της από την Αβάνα

Η Ουάσιγκτον απομακρύνει το 60% των διπλωματών της από την Αβάνα
REUTERS/Alexandre Meneghini/

Οι ΗΠΑ θα εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία ενημερώνοντας τους πολίτες τους για τους κινδύνους που ενέχουν τα ταξίδια προς την Κούβα, ενώ παράλληλα αναμένεται να επαναπατρίσουν το 60% του προσωπικού τους από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα. Όλα αυτά σε απάντηση των «ανεξήγητων προβλημάτων υγείας» που έχει εκδηλώσει σημαντικός αριθμός αμερικανών διπλωματών στο νησί. 

Η απόφαση αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, που έχασαν το «θετικό μομέντουμ» τους από την ημέρα που ανέβαλε να ηνία του Λευκού Οίκου ο Ντόνλαντ Τραμπ. Οι ασθένειες των διπλωματών απασχολούν εδώ και μεγάλο διάστημα την Ουάσιγκτον, που πλέον κάνει λόγο για «συγκεκριμένες επιθέσεις» κατά του προσωπικού της πρεσβείας της.

Η ταξιδιωτική οδηγία θα δημοσιευτεί εντός της ημέρας (Παρασκευή), όπως αναφέρει το AP, ενώ θα περιέχει και λεπτομέρειες για τις «επιθέσεις» κατά των Αμερικανών. Μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί κανένας τουρίστας, ωστόσο οι ΗΠΑ τονίζουν πως και μόνο ταξιδεύοντας στην Κούβα μπορεί να ασθενήσουν. Το νησί βασίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας του στον τουρισμό, άρα η οδηγία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Πριν από περίπου έναν χρόνο διπλωμάτες της Αμερικάνικης πρεσβείας άρχισαν να εμφανίζουν παράξενα συμπτώματα και μέχρι σήμερα οι Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε τις ασθένειες. Συνολικά 21 άτομα έχουν ασθενήσει, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, όπως εγκεφαλικά τραύματα και μόνιμες βλάβες στην ακοή. Άλλοι είχαν κάνει αναφορές για ναυτία, πονοκεφάλους και διαπεραστικούς θορύβους στα αυτιά. Μέχρι σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφευγε να κάνει λόγο για «επιθέσεις», πλέον όμως γίνεται αναφορά περί «συγκεκριμένων επιθέσεων» σε Αμερικανούς εργαζομένους στην Κούβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον ήταν αυτός που έλαβε την απόφαση, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίθεση επίσκεψη, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι οποίοι διατήρησαν την ανωνυμία τους καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Οι κινήσεις αποφασίστηκαν ύστερα και από συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόνλαντ Τραμπ, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλες οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει λάβει γνώση της απόφασης σε ενημέρωση από την πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

2017 09 18T193435Z 58391566 RC1E518066F0 RTRMADP 3 USA CUBA DIPLOMACY

(Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα/REUTERS/Alexandre Meneghini)

Η απόφαση του Τίλερσον θα επηρεάσει και όσους Κουβανούς επιθυμούν να λάβουν ταξιδιωτική βίζα προς τις ΗΠΑ καθώς αναμένεται να σταματήσουν όλες οι εγκρίσεις τους, αναγκάζοντας τους ενδιαφερομένους να ταξιδέψουν σε γειτονικές χώρες για να λάβουν την πολυπόθητη άδεια.

Ο νέος κύκλος κυρώσεων θα αποδομήσει μεγάλο μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Στην δεύτερη τετραετία Ομπάμα είχε αποφασιστεί το άνοιγμα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει διαβεβαιώσει πως δεν είναι στόχος της να πολώσει τις σχέσεις με την Κούβα, ωστόσο επιθυμεί η χώρα να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει την ευμάρεια των Αμερικανών εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ