ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν έως 45.000 πρόσφυγες το 2018

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν έως 45.000 πρόσφυγες το 2018
REUTERS/Joshua Roberts

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα υποδεχθούν περισσότερους από 45.000 πρόσφυγες το οικονομικό έτος 2018», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το οποίο δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Το όριο αυτό για τις αφίξεις προσφύγων – το χαμηλότερο μετά το 1980– πρότεινε στην έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση.

Υπερασπιστές των προσφύγων τονίζουν ότι αυτό το ανώτατο όριο αγνοεί τις ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει σε διεθνές επίπεδο και εξωθούν ανθρώπους να δραπετεύουν από τις χώρες τους σε μεγάλους αριθμούς και αποτελεί ένα πλήγμα για τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι η μείωση του ορίου υποδοχής προσφύγων είναι αναγκαία ώστε οι αμερικανοί αξιωματούχοι να μπορούν να αξιολογήσουν έναν αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου ανθρώπων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ και βρίσκονται σε αναμονή, καθώς και να μπορούν να προβούν σε πιο ενδελεχείς ελέγχους.

Στην έκθεση που υπέβαλε στο Κογκρέσο, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση τονίζει ότι μπορεί να αξιολογεί τους πρόσφυγες με βάση την «πιθανότητα επιτυχούς αφομοίωσης και συνεισφοράς τους στις ΗΠΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ