ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι του Ιράκ θα πληρώσουν το τίμημα για το δημοψήφισμά τους

Ερντογάν: Οι Κούρδοι του Ιράκ θα πληρώσουν το τίμημα για το δημοψήφισμά τους
REUTERS/Darren Ornitz

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διατηρεί την σκληρή γραμμή του απέναντι στους ιρακινούς Κούρδους με αφορμή την διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους. Ύστερα από τις απειλές περί πολέμου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται, προειδοποιώντας τις κουρδικές Αρχές ότι θα πληρώσουν το τίμημα της απόφασής τους να διεξάγουν τελικά το δημοψήφισμα.

Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ υποστήριξαν μαζικά την ανεξαρτησία τους, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των γειτονικών χωρών και τις αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων.

Οι γειτονικές του Ιράκ, χώρες, είχαν προειδοποιήσει ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει τάσεις απόσχισης των Κούρδων εντός των συνόρων τους, πυροδοτώντας νέες διαμάχες.

«Δεν συγκροτούν ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά ανοίγουν μία πληγή στην περιοχή, γυρνώντας το μαχαίρι μέσα σε αυτή», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) στην πόλη Θεοδοσιούπολη, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Να υπενθυμίσουμε πως το περίπου το 93% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποιήσης, ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει κανένος είδους διάλογο με την άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ