ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Στρατιωτική παρέλαση με υπερπτήσεις F16 για την ημέρα Ανεξαρτησίας (pics&vid)

Κύπρος: Στρατιωτική παρέλαση με υπερπτήσεις F16 για την ημέρα Ανεξαρτησίας (pics&vid)
ΑΠΕ ΜΠΕ/Χάρης Ιορδανίδης/φωτογραφία αρχείου

Δύο μαχητικά F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την γενέθλια ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Χρόνια Πολλά Κύπρος για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η Ελλάδα είναι εδώ», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής, το μήνυμα των πιλότων των δύο μαχητικών.

Η πρώτη φορά που, αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, την εποχή που συμφωνήθηκε ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας -Κύπρου. Επίσης, ελληνικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις στις παρελάσεις, μετά το τέλος της άσκησης «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς.

Στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πυραύλοι BUK-M1 βεληνεκούς 45 χιλιομέτρων και τα νέα όπλα, τα μικρά ισραηλινά αυτόματα «Tavor», καθώς και τα βελγικά αυτόματα τυφέκια για τις Ειδικές Δυνάμεις Scar και το βελγικό πολυβόλο Minimi.

cyprus 1

(REUTERS/Yiannis Kourtoglou)

Τα πεζοπόρα τμήματα παρήλασαν με την νέα πολυχρωματική στολή παραλλαγής και με άρβυλα νέου τύπου χρώματος μπεζ. Η νέα στολή της Εθνικής Φρουράς θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της μέσα στο 2018.

cyprus 2

(REUTERS/Yiannis Kourtoglou)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ