ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Απερίσκεπτες και εγκληματικές οι πράξεις των τουρκικών αρχών

Μεντβέντεφ: Απερίσκεπτες και εγκληματικές οι πράξεις των τουρκικών αρχών
Ο ρώσος πρωθυπουργός Μενβέντεφ REUTERS/Jorge Silva

Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν «άμεσο οικονομικό όφελος» από το εμπόριο πετρελαίου με την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ενώ αναφέρθηκε στα πιθανά αντίποινα κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

«Οι πράξεις της Τουρκίας είναι de facto προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους,» είπε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση γνωστή ως ISIS με την νέα της ονομασία, Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη μας την πληροφόρηση που έχουμε σχετικά με το άμεσο οικονομικό όφελος που έχουν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι με την προμήθεια πετρελαίου από διυλιστήρια που ελέγχονται από τον ISIS.»

«Οι απερίσκεπτες και εγκληματικές πράξεις των τουρκικών αρχών προκάλεσαν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η οποίο δεν δικαιολογείται από κανένα συμφέρον, ούτε καν της προστασίας των συνόρων,» είπε ο Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία εξετάζει την ακύρωση σημαντικών εγχειρημάτων στην Τουρκία και την αποτροπή τουρκικών επενδύσεων στην ρωσική αγορά.

Επιπλέον, η Ρωσία ενδέχεται να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα έδινε στην Τουρκία κεντρικό ρόλο στην διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξετάζει την ακύρωση κατασκευής του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία.

Η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει από τους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία επικαλούμενη τρομοκρατικές απειλές, σύσταση που έχει ως αποτέλεσμα πολλά τουριστικά πρακτορεία να αποσύρονται μαζικά από την τουριστική αγορά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ