ΚΟΣΜΟΣ

Σε απόγνωση οι βρετανικές επιχειρήσεις: Πείτε μας πώς θα λειτουργήσει το Brexit

Σε απόγνωση οι βρετανικές επιχειρήσεις: Πείτε μας πώς θα λειτουργήσει το Brexit
Reuters

Οι βρετανικές επιχειρήσεις κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση της Μέι να καταλήξει σε μια τριετή μεταβατική συμφωνία για το Brexit προκειμένου να περιορίσει την αβεβαιότητα που πλήττει τις επενδυτικές αποφάσεις και την οικονομία.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βρετανίας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και την προοπτική η χώρα να βγει από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου χωρίς συμφωνία το 2019.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε σε ομιλία της τον περασμένο μήνα να επιδιώξει μια διετή μεταβατική συμφωνία για να βοηθήσει να περιοριστεί η αναστάτωση, αλλά οι προσπάθειές της επισκιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που έθεσε τους δικούς του όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον, από τους βασικούς υπέρμαχους του Brexit, δήλωσε ότι μια μεταβατική περίοδος δεν θα πρέπει να διαρκέσει ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από δύο χρόνια. Δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποδεχθεί τις νέες αποφάσεις της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τη μεταβατική περίοδο, ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά όταν λήξει η μεταβατική περίοδος και δεν θα πρέπει να συμφωνήσει να τηρεί τις ρυθμίσεις της ΕΕ για να κερδίσει πρόσβαση.

Ο Άνταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, που εκπροσωπούν εταιρίες οι οποίες απασχολούν 5 εκατ. άτομα, ζήτησε επίσης μια τριετή μεταβατική περίοδο και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η ενδοκυβερνητική διαμάχη υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη χώρα.

«Ο κόσμος των επιχειρήσεων στη Βρετανία γίνεται ολοένα και πιο ανήσυχος με τη διαμάχη και την αποδιοργάνωση στην καρδιά του κυβερνητικού κόμματος», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των υπουργών τις τελευταίες εβδομάδες έχουν απλά βοηθήσει να υπονομευθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Η περυσινή ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit άφησε άναυδες πολλές επιχειρήσεις, με την προοπτική καθυστερήσεων στα σύνορα και επιβολής δασμών να απειλούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν δημιουργήσει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 40 χρόνια.

Ενώ πολλές επιχειρήσεις χαιρετίζουν το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου, προειδοποιούν ότι δεν βοηθά εάν δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό στο οποίο μεταβαίνουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο στενά περιθώρια ελιγμών έχει η κυβέρνηση, το CityUK, ο εμπορικός οργανισμός που εκπροσωπεί τον ισχυρό χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας, δήλωσε ότι η όποια μεταβατική διευθέτηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταλήξει σε μια συμφωνία που να επιτρέπει στη Βρετανία να καθορίσει το δικό της μέλλον και να μην ακολουθεί τους κανόνες που ορίζουν οι Βρυξέλλες.

«Τονίζουμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να φθάσουμε σε μια αξιοπρεπή συμφωνία μακροπρόθεσμα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε μια κατάσταση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο απλά συμμορφώνεται με τους κανόνες, αυτό δεν είναι κατάλληλο ούτε για τη βιομηχανία ούτε για αυτή τη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ