ΚΟΣΜΟΣ

Data Corner: Ποιο είναι το κυριότερο σύμπτωμα ασθενών με κορωνοϊό;

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Μια νέα έρευνα γύρω από τον κορωνοϊό καταλήγει στο ότι 20% των περιπτώσεων μολύνσεων είναι ασυμπτωματικές. Οι ερευνητές ανέλυσαν 79 μελέτες που κατέγραφαν εμπειρικά δεδομένα σχετικά με 6.616 ανθρώπους, 1.287 εκ των οποίων σημειώθηκε ότι ήταν ασυμπτωματικοί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ακριβείς εκτιμήσεις για τους αληθινά ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς είναι κρίσιμη για να γίνει κατανοητή η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε επίπεδο πληθυσμού.

Αναφορικά με το κύριο σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι ασθενείς, έχει προκριθεί επιστημονικά μια λίστα με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποια από αυτά συμπίπτουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος καθιστούν δύσκολο τον εξ αρχής προσδιορισμό για το εάν κάποιος ασθενής νοσεί με κορωνοϊό.

Στη Γερμανία σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch για το 2020, το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο βήχας με 44% και ακολουθεί ο πυρετός με 37% και το τρέξιμο της μύτης αρκετά πιο πίσω με 20%.

Ενώ στην Ιταλία τα στοιχεία του Ινστιτούτου Superiore di Sanita αναφορικά μάλιστα με τα συμπτώματα ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι τελικά έχασαν τη μάχη με τη ζωή, δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς είχαν τα συμπτώματα του πυρετού και την δύσπνοιας την ώρα της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο ενώ ο βήχας ήταν ένα από τα συμπτώματα στο 38% των εισαγόμενων περιστατικών σε νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ