ΚΟΣΜΟΣ

Αδύνατη η πρόσβαση στην αντισύλληψη για τις γυναίκες στη Βενεζουέλα

Newsroom

Αδύνατη είναι στη Βενεζουέλα η πρόσβαση στην αντισύλληψη για πολλές γυναίκες που στερούνται με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα να έχουν έλεγχο της ζωής τους.

Μπορεί επί εποχής Ούγκο Τσάβες, οι γυναίκες να απολάμβαναν και μάλιστα δίχως κόστος προϊόντα που συνέβαλαν στην θωράκιση της υγείας τους, όπως αντισυλληπτικά, προφυλακτικά και άλλες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, η τρέχουσα κατάσταση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό που ρωτήθηκε για λογαριασμό του ρεπορτάζ του CNNi, τώρα είναι περισσότερες οι μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, οι οποίες μάλιστα συμβαίνουν σε νεότερες γυναίκες, ενώ καταγράφονται και υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας.

Η έλλειψη μάλιστα μεθόδων ελέγχου γεννήσεων είχε φθάσει στο 90% το 2018 και τώρα βρίσκεται στο 50%, σύμφωνα με έκθεση της «Ένωσης Εναλλακτικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης της Βενεζουέλας».

Αλλά η έλλειψη δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς ο μέσος μισθός στη χώρα δεν φθάνει για να αγοραστούν τα απαραίτητα προϊόντα, ακόμα και εάν διατίθενται.

Είναι ενδεικτικό ότι το CNNi επισκέφθηκε πρόσφατα διάφορα ελεγμένα διαδικτυακά φαρμακεία και διαπίστωσε ότι τα προφυλακτικά κοστίζουν μεταξύ δύο και οκτώ εκατομμυρίων μπολιβάρ (από ένα έως τέσσερα δολάρια), τα αντισυλληπτικά μεταξύ 24 και 36 εκατομμυρίων (από 13 έως 19 δολάρια) και τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) έως και 216 εκατομμύρια (115 δολάρια).

Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτές είναι απρόσιτες τιμές, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μηνιαίος ελάχιστος μισθός είναι ένα 1,2 εκατομμύρια μπολιβάρ, ή 65 σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ