ΚΟΣΜΟΣ

Data Corner: Τι λένε οι διεθνείς εκθέσεις και οι δείκτες για το επίπεδο ελευθερίας της Λευκορωσίας;

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία μετά την «κρατική αεροπειρατεία» του Μινσκ που οδήγησε και στη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε το περιστατικό «με τον πιο δυνατό τρόπο», ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την αεροπειρατεία του αεροπλάνου Ryanair από το καθεστώς της Λευκορωσίας ως «επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Μόλις πέρυσι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατάφερε να κερδίσει μια ακόμη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας και αυτό οδήγησε τη Λευκορωσία να συγκλονίζεται από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην ιστορία της.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση κατέστειλε τις διαδηλώσεις μέσω βίας και συλλήψεων, με ορισμένους διαδηλωτές να ισχυρίζονται ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν βασανιστήρια.

Με την πάροδο των ετών, μια πληθώρα διεθνών εκθέσεων έχουν δείξει πόσο περιορισμένη είναι πραγματικά η ελευθερία στη Λευκορωσία.

Ενδεικτικά, βρίσκεται μόλις στην 148η από τις 167 χώρες του Δείκτη Δημοκρατίας του 2020 από το Economist Intelligence Unit. Ενώ έχει επίσης χαμηλή βαθμολογία στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2020 από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ευρισκόμενη στην 158η θέση σε σύνολο 180 χωρών και περιοχών του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ