ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητικά πετούν σε σχηματισμό «Ζ»: Η Ρωσία εργαλειοποιεί την «Ημέρα της Νίκης» για προπαγάνδα

Newsroom

Σχηματίζοντας το στρατιωτικό σύμβολο «Ζ», συνώνυμο της υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία, πέταξαν τα ρωσικά μαχητικά που συμμετείχαν στην πρόβα της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης που θα λάβει χώρα την 9η Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Περισσότεροι από 11.000 στρατιώτες, 131 μονάδες τεθωρακισμένων και γιγάντιοι εκτοξευτήρες πυραύλων παρατάχθηκαν στην πρόβα της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, που συμπίπτει με την έναρξη της μεγάλης μάχης του Ντονμπάς.

Σε πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης που αναμεταδίδει η βρετανική Telegraph, εικονίζονται οκτώ αεροσκάφη Mig-29 να πετούν σε σχηματισμό «Ζ», σε μία «πρόγευση» του χαρακτήρα που θα προσδώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον εορτασμό της 9η Μαΐου, εν μέσω ενός πολέμου που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου προβάλλοντας ακριβώς το αφήγημα της «απο-ναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Στρατιωτικοί αναλυτές και Δυτικοί ηγέτες «διαβάζουν» στον Βλαντιμίρ Πούτιν την αγωνία να έχει επιτύχει μία νίκη στο Ντονμπάς έως την 9η Μαΐου, επέτειο της συνθηκολόγης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Η Ρωσία κήρυξε και επίσημα την Τρίτη την έναρξη της μάχης προς κατάληψη, «απελευθέρωση» κατά την ίδια, του συνόλου του Ντονμπάς, ενόσω ταυτόχρονα γράφεται η τελευταία πράξη της μακράς πολιορκίας της Μαριούπολης.

Διαβάστε επίσης

Αντίσταση μέχρις εσχάτων στην Azovstal της Μαριούπολης - Άρχισε η μάχη του Ντονμπάς

Το στρατιωτικό σύμβολο «Ζ» βρίσκεται χαραγμένο στα ρωσικά άρματα μάχης και τις στολές των Ρώσων στρατιωτών που προελαύνουν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει καλέσει στην ποινικοποίηση του συμβόλου «Ζ» διεθνώς· αρκετά κρατίδια της Γερμανίας έχουν καταστήσει ποινικό αδίκημα τη δημόσια χρήση του συμβόλου, ενώ και η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη δημόσια χρήση του.

Τι συμβολίζει το γράμμα «Ζ»

Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βίντεο και φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ρωσικά τανκ και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι το «Ζ» ίσως αναφέρεται στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως πιθανό στόχο της Μόσχας.

Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο κατέστη στη Ρωσία ένδειξη υποστήριξης στον πόλεμο -γεγονός που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -σημάδι υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

Τώρα ως φαίνεται το «Ζ» θα σχηματιστεί την 9η Μαΐου και επάνω από την Κόκκινη Πλατεία ως εθνικό πλέον σύμβολο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ