ΚΟΣΜΟΣ

Νέο τελεσίγραφο παράδοσης στην Azovstal της Μαριούπολης - Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του Ντονμπάς

Νέο τελεσίγραφο παράδοσης στην Azovstal της Μαριούπολης - Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του Ντονμπάς
Ρωσικά άρματα μάχης με χαραγμένο το στρατιωτικό σύμβολο «Ζ» κινούνται προς τη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 19:04

Την έναρξη «νέας φάσης της "επιχείρησης"» στο έδαφος της Ουκρανίας κήρυξε και επίσημα η Ρωσία, με τις δυνάμεις της να επιτίθενται κατά ουκρανικών θέσεων σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, ενόσω η τελευταία πράξη της μακράς πολιορκίας της Μαριούπολης «γράφεται» στις αχανείς εκτάσεις της χαλυβουργίας Azovstal. «Καταθέστε τα όπλα» λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους μαχητές της Μαριούπολης και εκδίδει νέο τελεσίγραφο ανοίγοντας «παράθυρο» για παράδοση των όπλων στις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ζώνη του Azvostal δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα· κατά την ουκρανική προεδρία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες βόμβες καταστροφής καταφυγίων.

Στα ρωσικά σχέδια φέρεται να βρίσκεται η πλήρης ισοπέδωση της ευρύτερης ζώνης της χαλυβουργίας, σύμφωνα με υποκλαπείσες συνομιλίες Ρώσου διοικητή που επικαλείται η ουκρανική πλευρά, και μαζική έφοδος για την κατάληψη του εργοστασίου, όπου βρίσκονται οχυρωμένες οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις -καθώς και περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, καθ' όσα αναφέρει το Κίεβο, αλλά διαψεύδει η Μόσχα.

Μετά την παρέλευση και του δεύτερου τελεσιγράφου για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε ανακοινώνοντας ότι θα τηρηθεί κατάπαυση του πυρός από τις 14.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη, για την παράδοση των όπλων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει καλέσει όχι μόνο τους μαχητές της Μαριούπολης, αλλά σύσσωμο τον ουκρανικό στρατό, να καταθέσει τα όπλα. «Μην προκαλείτε την μοίρα σας, πάρτε τη μόνη σωστή απόφαση, αυτή της διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατάθεσης των όπλων» λέει σε ανακοίνωσή του, απευθυνόμενο προς «όλους τους στρατιώτες του ουκρανικού στρατού και τους ξένους μισθοφόρους».

Η μεγάλη μάχη του Ντονμπάς - «Έπεσε» η Κρεμίνα

Η μάχη του Ντονμπάς έχει ξεκινήσει με καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών και μαζική χερσαία επίθεση σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο που εκτείνεται σε 480 χιλιόμετρα.

Επί εβδομάδες, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στο Ντονμπάς· κατά την εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου στην παρούσα φάση επιχειρούν 76 τακτικές ομάδες τάγματος, οι 11 εκ των οποίων έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες. Έκαστη αποτελείται από 700 έως 900 στρατιώτες. Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι στρατιώτες στη Λευκορωσία ανεφοδιάζονται και αναμένουν εντολές προς ανάπτυξη στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Πρακτικά, σήμερα βρίσκονται στο Ντονμπάς περίπου 70.000 στρατιώτες, κατά τις εκτιμήσεις της Ουκρανίας. Και γύρω από τη ρημαγμένη πλέον Μαριούπολη βρίσκονται άλλες 22 τακτικές ομάδες τάγματος. Εφόσον η Μαριούπολη οριστικά «πέσει» αυτές η μονάδες θα «απελευθερωθούν» και θα κινηθούν βόρεια και να «ενωθούν» με τις δυνάμεις που μάχονται στο Ντονμπάς, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρει την ίδια στιγμή ότι στο ουκρανικό έδαφος επιχειρούν με τις ρωσικές δυνάμεις έως και 20.000 ξένοι μισθοφόροι της διαβόητης Wagner.

Ως προς τον αριθμό των ουκρανικών δυνάμεων που θα δώσουν τη μάχη του Ντονμπάς δεν υπάρχει σαφής αριθμός, εν μέρει διότι η ίδια η Ουκρανία δεν επιθυμεί να μοιραστεί ανάλογες πληροφορίες για να μην δώσει ενδεχομένως πλεονέκτημα στην αντίπαλη πλευρά. Και σε μία κατά τα φαινόμενα «σιωπηλή συμφωνία» με το Κίεβο, ούτε η Δύση δίνει αριθμητικά στοιχεία για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Κατά την έναρξη του πολέμου ήταν γνωστό πως η Ουκρανία διέθετε δέκα ταξιαρχίες στα ανατολικά, με τους καλύτερα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες που διαθέτει η χώρα.

Η Κρεμίνα στην περιφέρεια του Λουχάνσκ έχει ήδη καταληφθεί και τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από την πόλη, κατά τον περιφερειακό κυβερνήτη του Λουχάνσκ. Πόλη άνω των 18.000 κατοίκων, περίπου 574 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κίεβο, η Κρεμίνα φαίνεται να είναι η πρώτη πόλη που καταλαμβάνεται μετά τη νέα ρωσική επίθεση στα ανατολικά.

Μετά την κατάληψη της Κρεμίνα, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται ότι θα προελάσουν προς το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Πάβλο Κιριλένκο. Υπό διαρκές σφυροκόπημα τελούν την ίδια ώρα οι πόλεις Μαρίνκα και Αβνιίβκα.

Οι ρωσικές δυνάμεις την ίδια στιγμή βομβαρδίζουν αδιάκοπα το Χάρκοβο. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε νέες επιδρομές που έπληξαν σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ κατά τις τοπικές αρχές ο απολογισμός των νεκρών τις τρεις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμών ξεπερνά τους 20. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν τώρα προς το Χάρκοβο από το βορρά.

«Ένα άλλο στάδιο της 'επιχείρησης' τώρα αρχίζει» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας πως η δεύτερη φάση του πολέμου έχει «ανοίξει», και δηλώνοντας πεπεισμένος πως «θα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης της ειδικής επιχείρησης» -κατά την πάγια ρωσική «ορολογία».

Η έναρξη της μάχης του Ντονμπάς συνοδεύτηκε και από την «επανεμφάνιση» του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μίλησε περί «απελευθέρωσης των αυτοανακηρυχθεισών 'λαϊκών δημοκρατιών' του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες «καθ' οδόν» προς την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Ο ρωσικός στρατός εκτελεί τα καθήκοντα που έχει ορίσει ο επικεφαλής των Ενόπλων Ευνάμεων για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Κατά συνέπεια, το σχέδιο απελευθέρωσης των 'λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ' τίθεται σε εφαρμογή» ανέφερε ο Σεργκέι Σοϊγκού, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του από τα τέλη Μαρτίου.

Την έναρξη της μάχης του Ντονμπάς είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τρίτης ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η τελευταία πράξη στη χαλυβουργία Azovstal

Ταυτόχρονα με την έναρξη της μάχης του Ντονμπάς φαίνεται ότι γράφεται ο «επίλογος» της μακράς πολιορκίας της μαρτυρικής Μαριούπολης, η οποία επί της ουσίας «έχει πάψει να υπάρχει» εξαιτίας της σφοδρότητας του σφυροκοπήματος που έχει δεχθεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Στον τελευταίο θύλακα αντίστασης, τις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal, ενδέχεται να επισφραγιστεί η επίσημη πτώση της Μαριούπολης, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

«Όσοι παραδώσουν τα όπλα, θα ζήσουν» ανέφερε το δεύτερο ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στην χαλυβουργία, με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα να αναφέρει ότι προτίθεται να ανοίξει διαδρόμους και να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο των πολεμιστών εφόσον καταθέσουν τα όπλα.

Η διορία της Τρίτης παρήλθε, και εν μέσω σφοδρού βομβαρισμού στη ζώνη του Azvostal, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε ανακοινώνοντας ότι θα τηρηθεί κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι της Τετάρτης για να παραδώσουν τα όπλα οι εναπομείναντες ουκρανικές δυνάμεις. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ουδείς Ουκρανός έχει παραδοθεί έως σήμερα.

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης έχουν αναφέρει πως στις υπόγειες σήραγγες της χαλυβουργίας κρύβονται έως και 1.000 άμαχοι, «κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» -γεγονός, ωστόσο, που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαψεύστηκαν, εν τω μεταξύ, επίσημα από τον ίδιο τον σύμβουλο του δημάρχου της Μαριούπολης, Πιότρ Αντριουτσένκο, αναφορές διά στόματος βουλευτή της πόλης ότι βομβαρδίστηκε νοσοκομείο, κοντά στο Azvostal, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι και παιδιά. Το κτήριο του νοσοκομείου ήταν ήδη κατεστραμμένο από επιδρομές.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο. Η πρώτη μεγάλη «νίκη» σε σχεδόν δύο μήνες πόλεμου, και ενόσω οι πολεμικές μηχανές του έχουν εξαπολύσει τη χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.

Τα τούνελ και τα πυρηνικά καταφύγια στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal, που εκτείνεται σε περιοχή άνω των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσφέρουν κάλυψη στις ουκρανικές δυνάμεις -πεζοναύτες, πολλά μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Azov, καθώς και περίπου 400 ξένοι εθελοντές, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων και Καναδών, καθ' όσα αναφέρει η Ρωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορουσαν να αντέξουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τακτικές ανταρτοπόλεμου και χρησιμοποιώντας τις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ, κατά την εκτίμηση στρατιωτικών αναλυτικών.

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να ειπωθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Live Blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ