ΚΟΣΜΟΣ

Αλαμπάμα: Κλινική αμβλώσεων διώχνει γυναίκες που ζητούν βοήθεια

Newsroom

Τα αποτελέσματα της ανατροπής της υπόθεσης Roe v Wade που θεμελίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση, έχουν ήδη αρχίσει να επιφέρουν τις πρώτες συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Δημοσιογράφος του CNNi επισκέφτηκε μια κλινική αμβλώσεων στην Αλαμπάμα, εκεί όπου πλέον οι εργαζόμενοι απομακρύνουν τις γυναίκες που σπεύδουν να ζητήσουν βοήθεια, παρά την αλλαγή στο νομικό πλαίσιο.

«Λόγω της ανατροπής της υπόθεσης Roe v Wade, σας συνιστούμε να δείτε άλλες πολιτείες», αναφέρει η κλινική.

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των γυναικών στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται μάλλον σε δικαστήρια πολιτειών παρά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «τραγικό λάθος» ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και οργανώνονται σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ