ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα μετέχει η Alpha Bank στη διάσωση της Μαρινόπουλος

Θα μετέχει η Alpha Bank στη διάσωση της Μαρινόπουλος

Η χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου 360 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Σκλαβενίτης για τη διάσωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος απασχόλησε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η Διοίκηση της Alpha Bank ενέκρινε τη συμμετοχή της τράπεζας στο κοινοπρακτικό δάνειο. Η Alpha είναι η δεύτερη τράπεζα μετά τη Εurobank που έδωσε το πράσινο φως, ενώ απομένουν οι εγκρίσεις από τις Διοικήσεις Εθνικής και Πειραιώς.

Εάν δοθεί το ποσό των 360 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα την Μαρινόπουλος. Να σημειωθεί πως το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.

Οι τράπεζες έχουν πειστεί ότι η επιχείρηση διάσωσης χρειάζεται ρευστότητα, αλλά θέτουν αυστηρούς όρους δανειοδότησης. Η Σκλαβενίτης θα εισφέρει 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει πως τα 360 εκατ. ευρώ θα έχει επιτόκιο 1,5%, με τις τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα (option) απόκτησης του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει σε αυτή με ποσοστό 75%.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως για να εμπλακεί στην προσπάθεια διάσωσης ήθελε καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιο που να αυξομειώνεται ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία της αλυσίδας.

Τα επόμενα στάδια βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί προβλέπουν τα εξής:

  • Τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει συνταχθεί η συμφωνίας εξυγίανσης που προβλέπει το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με το νόμο είναι δυνατόν να συναφθεί και να υποβληθεί στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης και πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης, αν έχει υπογραφεί από τους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός του ποσοστού των συμβαλλόμενων πιστωτών γίνεται με βάση κατάσταση πιστωτών που επισυνάπτεται στη συμφωνία εξυγίανσης και αναφέρεται σε ημερομηνία που δεν προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της συμφωνίας στο δικαστήριο περισσότερο από τρεις μήνες.
  • Έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει η συμφωνία εξυγίανσης να έχει δοθεί προς διαβούλευση στους προμηθευτές. Εάν πειστεί το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος επί του εν λόγου σχεδίου διάσωσης, τότε δεν θα χρειαστεί να συζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου η υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ