ΠΡΟΣΩΠΑ

Διαβάζοντας τη Μαρίν Λεπέν

Διαβάζοντας τη Μαρίν Λεπέν
REUTERS/Pascal Rossignol

Τη λένε τρόμο επάνω από την Ευρώπη για περισσότερους από έναν λόγους. Η Μαρίν Λεπέν μοιάζει να είναι πιο ισχυρή από ποτέ στις εκλογές της εβδομάδας, μάλλον του μήνα, ίσως και του έτους που έρχεται και θα βρει την Ευρώπη πιο κλονισμένη από ποτέ. Το αντίπαλο δέος μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας που θέλει να κάνει οχυρό της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, η Λεπέν θέλει να κάνει το Έθνικό Μέτωπο όχι μόνο όχημα της ενάντια στον Ολάντ αλλά και πολιορκητικό κριό ενάντια στη Μέρκελ και την Ευρωζώνη αφού μπορεί να τη χτυπήσει εκεί που πονάει. Στην αδυναμία της να δώσει λύσεις σε κρίσεις πολιτικές,οικονομικές, προσφυγικές, εθνικές, παγκόσμιες και αυστηρά “ηπειρωτικές”.Η Λεπέν είναι λοιπόν ο τρόμος γιατί μπορεί.

Ήταν οκτώ ετών όταν γλύτωσε το θάνατο

Η βόμβα εξερράγη έξω από το πατρικό της σπίτι. 200 κιλά δυναμίτη ήταν αρκετά για να γκρεμίσουν το μισό οικοδόμημα και να την τρομάξουν μέχρι θανάτου. Μια στιγμή που δεν την ξεπέρασε ποτέ, γράφει στην αυτοβιογραφία της, ίσως για αυτό η σχέση της με τον πατέρα της, ακροδεξιό Ζαν Μαρί, ιδρυτή και ηγέτη του γαλλικού κόμματος που η Λεπεν ηγείται, είναι γεμάτη μίσος. Τον μισεί επειδή ήταν αυτός ο στόχος και εκείνη κόντεψε να χάσει τη ζωή της; Ίσως. Τον μισεί επειδή στο σχολείο όλοι την απέφευγαν γιατί ήταν η “κόρη του φασίστα”. Πιθανό.

Η Λεπέν ανέλαβε τα ηνία της νεολαίας του κόμματος μόλις ενηλικιώθηκε. Ήταν η γυναικεία φωνή του Εθνικού Μετώπου όσο σπούδαζε στη Νομική, ερωτεύσιμη για τους ομοιδεάτες της που την πολιορκούσαν παντρεύτηκε δύο φορές, χώρισε δύο και έχει τρία παιδιά. Έτσι και αλλιώς στην οικογένεια της οι γάμοι δεν ήταν σταθερές, ήταν σαπουνόπερες ιδανικές για τις σκανδαλοθηρικές φυλλάδες.

Η γυμνή ντροπή της

Υπάρχει μια στιγμή στη ζωή της που βρέθηκε εκτεθειμένη και ημίγυμνη στα media, όταν η μητέρα της για να εκδικηθεί τον πατέρα της μετά από ένα λυσσαλέο διαζύγιο πόζαρε σαν σέξι, γυμνή υπηρέτρια στις σελίδες του Playboy. H ποδιά σε μία (ή και περισσότερες) από τις λήψεις δεν έκρυβε πολλά και έτσι η μάνα της Πιερέτ είχε ταπεινώσει το ακραία συντηρητικό προφίλ του πρώην συζύγου της έτσι, υποταγμένη στον Άντρα του Σπιτιού, μια δούλα που όταν εκείνος έλειπε, ήταν πρόθυμη να ικανοποιήσει πολλούς. Ήταν 1987 και η Μαρίν ήταν 29, μίλησε στη μητέρα της 15 χρόνια μετά.

Από τότε στο σήμερα, αυτή που γεννήθηκε σε εύπορο προάστιο, κάτι για το οποίο ο πατέρας της της χρεώνει, έδειξε ότι μπορεί να ελιχθεί καλύτερα από όλους στην ηγεσία του κόμματος και να επανεφεύρει τον ευρωσκεπτικισμό. Γεννημένη το 1968 στο Νειγί και Σεντ Κλοντ, η Μαριόν όπως είναι το πραγματικό της όνομα, μεγάλωσε σε μια γυναικοκρατία (δύο αδελφές και η μητέρα Πιερέτ) και ίσως για αυτό δεν της ήταν δύσκολη η πατροκτονία όταν μόλις πριν λίγους μήνες έδιωξε τον Ζαν Μαρί από το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε. Αδίστακτη; Ναι. Όπως όλοι όσοι επιβιώνουν στο σινάφι της. Βίαιη και άπιστη; Ναι. Όπως ο πατέρας της απέναντι στη μητέρα της. Μεθοδική; Ναι. Απόλυτα, κάθετα, σίγουρα.

Η Λεπέν έχει ένα χόμπι

Την εναντίωση. Επικίνδυνο όταν είσαι κακός αντίπαλος, σημαντικό ανεξάρτητα από πόσο προετοιμασμένος θα είσαι για να την αντιμετωπίσεις. Η πρώην δικηγόρος θα τα βάλει με το ανδροκρατούμενο μέτωπο του Εθνικού Μετώπου και θα το νικήσει στα σημεία. Στον ενδιάμεσο χρόνο θα βαφτίζει την κόρη της Ζαν, όπως Ιωάννα της Λορένης, λέει ότι “ο πατέρας της ήταν πάντοτε κατά της Αστυνομίας του Σώβρακου” αποκηρύσσοντας τις ερωτικές σκανδαλοθηρίες στην πολιτική, διαψεύδει δημοσιεύματα για χωρισμό από τον σύντροφο της, επίσης μέλος του Ε.Μ. Λουί Αλιό με selfie στο twitter και παράλληλα λέει ότι οι μουσουλμάνοι μολύνουν τα πεζοδρόμια της Γαλλίας, αντιμετωπίζει την ελληνικής καταγωγής μητριά της Jeanne-Marie Paschos σαν “ξένη” και τα βάζει με όποιον αμαυρώνει το κοσμικό κράτος που αυτή και η ανιψιά της, χτίζουν μεθοδικά για τη χώρα που ακόμη γλύφει το τραύμα της από τη Μαύρη Παρασκευή της τρομοκρατίας.

Πρόθυμη και έτοιμη να απομακρύνει από το δρόμο της όποιο εμπόδιο, ακόμη και τον πατέρα της κυρίως για τις φιλοναζιστικές κορώνες του, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου διαγράφει τη δική της ανοδική πορεία και είναι γεμάτη πίστη. Στο Θεό, το Έθνος, κυρίως όμως την ίδια.

Μια επόμενη Μέρκελ;

Ο Ζαν Μαρί είναι κάτι παλιό, εκείνη είναι η πατριωτική σύγχρονη μεσοαστική Δεξιά για τώρα. Τον Απρίλιο του 2012 με το 18% των ψήφων, ανέδειξε το Εθνικό Μέτωπο τρίτη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και τότε όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πόσο επιδραστική αυτή η γυναίκα είναι για την Ευρώπη σήμερα. Όλοι είχαν αργήσει.

“Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή και ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, προσπαθεί να μετριάσει την 'τοξική κληρονομιά' του πατέρα της κουνώντας τους γοφούς της σε αφρο-αμερικανικούς ρυθμούς” σχολίαζε η “Daily Mail” το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν γιόρτασε το ιστορικό ποσοστό που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών λικνιζόμενη στους ρυθμούς του μαύρου Λάιονελ Ρίτσι στην ντίσκο “Equinoxe”. Εκείνη δεν νοιάστηκε, οι Ευρωεκλογές του 2014 είναι πάλι δώρο Θεού για αυτή, θα χορεύει ό,τι θέλει αρκεί να μπορεί να δίνει το ρυθμό στην πολιτική σκηνή της ηπείρου. Η Μαντόνα την έδειξε με σβάστικα στο μέτωπο κατά τη διάρκεια συνευλιών της στο Παρίσι κάποια χρόνια πριν, ε και; Κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα και για τις δύο.

Πολιτική σαν σκληρό ροκ

Η Μαρίν Λεπέν δεν κρύβεται, είναι αποφασισμένη να βγει μεγάλη νικήτρια στις προεδρικές εκλογές του 2017 και μέχρι τότε θα υφαίνει τον ιστό της επιρροής της εκμεταλλευόμενη συγκυρίες και καταστάσεις. Θα δώσει πολιτική χροιά στη δίκη της στην οποία είναι κατηγορούμενη για “υποκίνηση μίσους” -ο πατέρας της έχει υπάρξει πολλές περισσότερες-, θα πει ότι η αυστηρή στάση του Ολάντ μετά το χτύπημα των τζιχαντιστών δικαιώνει το δικό της κόμμα, θα συνεχίζει να πίνει κοκτέιλ και ποτά στο νυχτερινό Παρίσι όπως παλιά που την κατηγορούσαν για νυχτοπερπατήματα, παρέα με την αδελφή της Γιαν Λεπέν και την κόρη της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν που είναι και το ανερχόμενο πουλέν στην οικογενειοκρατία του Εθνικού Μετώπου (αγαπάει το μπαρ "Don Camillo" ισχυρίζεται το γαλλικό Vanity Fair) και θα κάνει αυτό που ξέρει. Πολιτική σαν να είναι στη σκηνή του Μπατακλάν παίζοντας σκληρό και ολέθριο για όσους δεν έχουν το θράσος της, ροκ.

“Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν μπορεί πλέον να εκφράζεται στο όνομα του Εθνικού Μετώπου. Τα λεγόμενά του είναι αντίθετα προς την προκαθορισμένη γραμμή, δεν πρέπει να δεσμεύουν το κίνημα. Έχω την αίσθηση πως δεν αντέχει το γεγονός πως το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει να υπάρχει, ενώ δεν έχει πια αυτός τα ηνία” είπε για εκείνον που τη δημιούργησε. Εκείνος της το ανταπέδωσε λέγοντας την “Φίρερ”. Λεπέν εναντίον Λεπέν εναντίον Ολάντ εναντίον Σαρκοζί εναντίον Ευρώπης εναντίον Ισλάμ εναντίον gay εναντίον “βαρβάρων” εναντίον πολλών.

Η Μαρίν Λεπέν είναι εναντίον όλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ