ΠΡΟΣΩΠΑ

Ποιος είναι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ

Ποιος είναι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σε μια επίσκεψή του στη Ρώμη (φωτογραφία αρχείου) EPA/ CLAUDIO PERI

Οι λεπτομερείς αποκαλύψεις του για το μυστικό σχέδιο για τη μετάβαση σε νέο νόμισμα που εκπονούσε μία μικρή ομάδα από τον Μάρτιο του 2015 και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, τον έκαναν πρόσωπο της ημέρας.

Ο λόγος για τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τον Αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη, που τάραξε τα νερά με τις αποκαλύψεις του, ακριβώς έναν χρόνο μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.

Γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, εκ των κορυφαίων Αμερικανών οικονομολόγων του 20ου αιώνα, ο Τζέιμς δεν θα μπορούσε παρά να στραφεί στην οικονομική επιστήμη και έπειτα από σπουδές σε Κέιμπριτζ, Γέιλ και Χάρβαρντ, πλέον είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων.

Με βαριά την κληρονομιά του ονόματος του πατέρα του, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους τη γενιάς του κι έχει συγγράψει εννέα βιβλία οικονομικής επιστήμης και θεωρίας και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα.

Επιπλέον είναι και τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων όπως οι New York Times και η Wall Street Journal.

Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, είχε υπάρξει και άτυπος σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ είχε αρθρογραφήσει ουκ ολίγες φορές και για το ελληνικό ζήτημα. Ήταν μάλιστα η προσέγγισή του στην επίλυση της κρίσης που τον έφερε κοντά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο γνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ο τελευταίος ήταν επισκέπτης καθηγητής.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικός έχει εκφράσει πολλές φορές τον θαυμασμό του για τον αμερικανό οικονομολόγο και συνεργάτη του, ενώ πρόσφατα μέσω Twitter μοιράστηκε το άρθρο του Γκαλμπρέιθ για την επόμενη μέρα του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ