ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Τώνια Μοροπούλου στο CNN Greece: ο Πανάγιος Τάφος και οι προκλήσεις της αποκατάστασής του

Η Τώνια Μοροπούλου στο CNN Greece: ο Πανάγιος Τάφος και οι προκλήσεις της αποκατάστασής του
Σύνθεση CNN Greece CNN Greece

Ο Πανάγιος Τάφος, το ιερότερο μνημείο του Χριστιανισμού, αποκαθίσταται από ελληνικά χέρια.

Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Τώνια Μοροπούλου, που είχε ήδη ασχοληθεί με την αντισεισμική προστασία της Αγιάς Σοφιάς. Στόχος της να αποκαταστήσει τις φθορές, τις παραμορφώσεις, να συντηρήσει και να αναδείξει το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece η κ. Μοροπούλου επισημαίνει ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η αποκατάσταση του μνημείου θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα του 2017 έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την Αφή του Αγίου Φωτός.

Μιλά με δέος για τα ευρήματα που έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης του μνημείου και επισημαίνει ότι οι προκλήσεις είναι πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές.

Αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ κατά τις εργασίες.

Μιλά επίσης και για το «πράσινο φως» που έλαβε το Μετσόβιο για να προχωρήσει στην αποκατάσταση και από τα άλλα δόγματα, δηλαδή τους Αρμένιους και τους Καθολικούς που επίσης έχουν δικαιώματα στη διαχείριση του Παναγίου Τάφου.

Οι φθορές

Η προηγούμενη αποκατάσταση του μνημείου έγινε πριν από περίπου 200 χρόνια (1810) από τον Κάλφα Κομνηνό και οι πρώτες φθορές άρχισαν να γίνονται εμφανείς μόλις 17 χρόνια αργότερα.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece η κ. Μοροπούλου, οι φθορές οφείλονταν στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έργων αποκατάστασης, ο τρούλος της ροτόντας ήταν ανοιχτός. Τα νερά που διοχετεύονταν στο μνημείο αποσάθρωσαν τα κονιάματα που έβαλε ο Κομνηνός και διόγκωσαν το κάτω μέρος της τοιχοποιίας.

cnn greece

Πηγή: CNN Greece

Τα ευρήματα και οι προκλήσεις

Ανοίγοντας τα φατνώματα η διεπιστημονική ομάδα της οποίας ηγείται η κ. Μοροπούλου έφερε στο φως όχι μόνο την αναστήλωση που έγινε τον 11ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Κομνηνό αλλά και τις επεμβάσεις των Σταυροφόρων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κ. Μοροπούλου στην αποκατάσταση του μνημείου; Όπως εξηγεί στο CNN Greece, πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα διεπιστημονικότητας και τεχνικής διαχείρισης του έργου. Δεν λείπουν επίσης οι πολιτικές, οι πολιτιστικές αλλά και οι θρησκευτικές προκλήσεις καθώς το μνημείο βρίσκεται σε μια σπιθαμή γης, ιερής τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους Μουσουλμάνους και τους Ιουδαίους.

20160908 193750

Πηγή: CNN Greece

«Είναι ένα μνημείο στο κέντρο της ανοιχτής πόλης της Ιερουσαλήμ που ζουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, δύο λαοί... Δίνει το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας σε όλους τους λαούς και τις θρησκείες. Είναι ένας εμβληματικός χώρος ένα μνημείο που μπορεί να διδάξει μηνύματα αμοιβαίας κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών», επισημαίνει η κ. Μοροπούλου στο CNN Greece.

Εκτός από την αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου η κ. Μοροπούλου και οι υπόλοιποι επιστήμονες ασχολούνται και με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κανάλια και στοές, σκάμματα από παλιότερες επεμβάσεις, τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν με υγρασία το ιερό κουβούκλιο. Για να μπορούμε να έχουμε μια αειφόρο επέμβαση η οποία θα μείνει ανά τους αιώνες είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε και τον υπόγειο χώρο.

cnn4

H ομάδα που υλοποιεί το έργο

Πηγή: CNN Greece

Τις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου τεκμηρίωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την επιστημονική μελέτη έχει υπό την ευθύνη της η κ. Τόνια Μοροπούλου και οι καθηγητές Μανόλης Κορρές (ο οποίος ήταν υπεύθυνος αποκατάστασης του Παρθενώνα), ο Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο Κώστας Σπυράκος.

Ορθόδοξοι, Αρμένοι και Λατίνοι έδωσαν "το πράσινο φως"

Το Μετσόβιο ανέλαβε πολύ μεγάλη ευθύνη, όπως επισημαίνει η κ. Μοροπούλου στο CNN Greece, η οποία ρητά καταγράφεται στο κείμενο της κοινής συμφωνίας που υπογράφουν οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες που έχουν την ευθύνη της φύλαξης του Παναγίου Τάφου. Στην αποκατάσταση του μνημείου εργάζονται αναστηλωτές και συντηρητές επίσης από την Ελλάδα.

edt15

Πηγή: CNN Greece

Η Τώνια Μωροπούλου

H κ. Τώνια Μοροπούλου είναι καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων.

Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και πρώτη εκφωνήτρια στον Πομπό (1973), η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανις του Ε.Μ.Π. Η δραστηριότητα της ως Επιστημονικού Συμβούλου και Εμπειρογνώμονα Επιτροπών Διεθνών Οργανισμών, όπως της Ε.Ε. (Διεύθυνση Έρευνας – Τεχνολογίας), ΟΟΣΑ, OHE-UNEP, UNESCO-INSULA, UNESCO-ICOMOS, EIT, CE-PACT αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της στρατηγικής της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ (PU) και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης (Αστεροσκοπείο Kandilli και Ινστιτούτο Έρευνας Σεισμών) ξεκίνησε από το 1994 διεπιστημονική – διαπανεπιστημιακή συνεργασία για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς. Η κ. Μοροπούλου έκανε την έρευνα τόσο για τα συμβατά και επιτελιστικά κονιάματα αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας όσο και για τον μη καταστροφικό έλεγχο των επιχρισμένων αρχιτεκτονικών επιφανειών του μνημείου για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Δεν φοβόμαστε γιατί οι απειλές υπήρχαν πάντοτε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ