ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η αποτίμηση του πρώτου γύρου της αξιολόγησης

Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η αποτίμηση του πρώτου γύρου της αξιολόγησης

Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιμένουν ότι ως ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης παραμένει το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο πηγές των θεσμών επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα κλείσει πριν από τα τέλη Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε χθες πως για να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτή η εργασία θα γίνει αφενός στο εσωτερικό της χώρας και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αφετέρου στο εξωτερικό και σε επίπεδο Ευρωζώνης, αρχής γενομένης του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, όπου οι θεσμοί θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αξιολόγησης.

Όπως διαφάνηκε στον πρώτο κύκλο, της πρώτης αξιολόγησης, του ελληνικού προγράμματος πολλές εκ των διαφορών που χωρίζουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ξεπεραστούν με πολιτική διαπραγμάτευση. Εάν δεν οριστικοποιηθούν τα βασικά στοιχεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν θα ξεκαθαρίσει ούτε το μέγεθος τους δημοσιονομικού κενού, ούτε οι εισπρακτικοί στόχοι από τις αλλαγές στη φορολογία.

Οι επικεφαλής των θεσμών στις συζητήσεις που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αν και δεν τοποθετήθηκαν επιθετικά στα ακανθώδη ζητήματα ωστόσο πέρασαν τα μηνύματα τους στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM δεν έκαναν καμία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό και αρκέσθηκαν να επισημάνουν την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο του Αυγούστου.

Για το σχέδιο Κατρούγκαλου ξεκαθάρισαν πως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει επιβεβαιωμένη εισπρακτική απόδοση και δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε αντιδιαστολή με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση των εφάπαξ που δημοσιονομικά έχουν διασφαλισμένο αποτέλεσμα. Με απλά λόγια αν και δεν ζήτησαν ευθέως μειώσεις συντάξεων, τις περιέγραψαν ξεκάθαρα.

Στο φορολογικό ζήτησαν ενσωμάτωση της έκτασης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα και αύξηση των συντελεστών στη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια, η οποία θα παραμείνει αυτοτελής.

Για τα κόκκινα δάνεια οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds, την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών με την εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών μαζικής αναδιάρθρωσης των δανείων, αλλά και θέσπιση μηχανισμού ταχείας εκκαθάρισης των επιχειρήσεων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Το σύνθετο αυτό πλέγμα καθιστά αρκετά αμφίβολη την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου, κάτι που όμως δεν αποκλείεται να συμβεί στην περίπτωση που οι δύο πλευρές οδηγηθούν τελικά σε συμφωνία για τα κριτήρια χορήγησης της εθνικής σύνταξης και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ