ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς τη μείωση συντάξεων

Η αξιολόγηση δεν κλείνει χωρίς τη μείωση συντάξεων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αξιολόγηση των θεσμών σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς τη μείωση των συντάξεων, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Οι δανειστές διαφωνούν με τη λογική των υπέρμετρων αυξήσεων στις εισφορές και ζητούν πιο σκληρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο σύνολο των ασφαλισμένων. Επιμένουν δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση είναι ήπιες και εκτιμούν πως δεν επιφέρουν το αναμενόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Αρνητικοί είναι οι δανειστές στο ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Διαφωνούν με την επιβολή αύξησης 1% στις εισφορές των εργοδοτών, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για την αύξηση 0,5% που αφορά τις εργατικές εισφορές.

Οι θεσμοί θεωρούν αναγκαία τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και για την επικουρική σύνταξη. Στη βάση αυτή ζητούν μείωση για τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ και προτείνουν ως εναλλακτική την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη. «Οι επικουρικές διαφαίνεται πως θα είναι η Ιφιγένεια της αξιολόγησης. Θα πρέπει να περικοπούν για να κλείσει η διαπραγμάτευση», αναφέρει στο CNN Greece στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί επιμένουν στην υιοθέτηση χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης σε ότι αφορά στο αναλογικό τμήμα της κύριας σύνταξης. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου το ποσοστό αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης είναι κλιμακωτό: ξεκινά από το 0,80% (για κάθε έτος) για το διάστημα από 0 έως 15 έτη ασφάλισης και φθάνει έως το 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Τέλος, ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM ζητούν από την κυβέρνηση την καθιέρωση περιουσιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ ή εναλλακτικά αύξηση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 έτη και επιμένουν στην πρόταση για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ