ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίζουν στον Μοσκοβισί για θετική αξιολόγηση

Ελπίζουν στον Μοσκοβισί για θετική αξιολόγηση
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ. EUROKINISSI

Με ορόσημο την 9η Νοεμβρίου η Αθήνα επιχειρεί να κλείσει όλα τα μέτωπα ώστε να λάβει την πρώτη δόση των 2 δισ. και  να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στη συνέχεια η  πρώτη αξιολόγηση. 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαδικασίες εξπρές μέσα στο Σαββατοκύριακο, η αυριανή ανακοίνωση των στρες τεστ για τις τράπεζες και η ψήφιση του συμπληρωματικού εφαρμοστικού νόμου αποτελούν κινήσεις εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δόσης.

Όμως, ούτε αυτά επαρκούν, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, καθώς η μεγάλη απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι στα κόκκινα δάνεια και στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN Greece υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι χωρίς θετική εισήγηση των θεσμών στις 9 Νοεμβρίου, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η ανοχή που επιδεικνύεται από την πλευρά τους θα μετατραπεί σε σκληρή ρητορική και απαίτηση για επιτάχυνση των προαπαιτούμενων.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει γραμμή στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και ειδικά της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς μετά και την επίσκεψη Ολάντ διαθέτει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου δυνατότητες να αποτρέψει μαζικούς πλειστηριασμούς.

Οι πιέσεις για αλλαγές στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη παραμένουν ζητούμενο για την πλευρά των δανειστών ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να πωληθούν κόκκινα πειχιερηματικά δάνεια σε ξένα funds που ενδιαφέρονται.

Η λύση στο πρόβλημα θα διαφανεί μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς όλοι θα γνωρίζουν τις ανάγκες ενώ ήδη υπάρχει και η καταγραφή της Black Rock με την έκθεση για τα κόκκινα δάνεια που παρέδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Όμως και σε αυτό το πεδίο υπάρχουν διαφωνίες, με την Τράπεζα της Ελλάδας να προκρίνει, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές, ως λύση την δημιουργία μια «κακής» τράπεζας ανά πιστωτικό ίδρυμα, στο πρότυπο της πρώην ΑΤΕ που φαίνεται να αποδίδει, και στη συνέχεια οριζόντια να αγοραστούν από funds συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ανά κατηγορία συνολικά από τις κακές τράπεζες.

Πάντως, η Αθήνα έχει στραμμένη την προσοχή της στην έλευση του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα. Η επίσκεψη είχε αναβληθεί - λόγω οικογενειακού ζητήματος - και το Μαξίμου ευελπιστεί να δώσει λύση στα ανοικτά θέματα.

Εφόσον, βρεθεί λύση και εκταμιευθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου η πρώτη δόση, ακολουθεί το δεύτερο πακέτο με το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό και τις αλλαγές στο Δημόσιο για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ