ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένος ο λογαριασμός των μέτρων στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2016

Αυξημένος ο λογαριασμός των μέτρων στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2016
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τρύπες που δημιουργήθηκαν από λάθη του οικονομικού επιτελείου και υπαναχωρήσεις έναντι των αρχικώς συμπεφωνημένων με τους πιστωτές, αναζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 και το σχέδιο Προϋπολογισμού 2016.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πρώτα τα 49 προαπαιτούμενα για να προχωρήσουν η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ και η πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς και εν συνεχεία να διασφαλίσει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτευχθούν στο ακέραιο.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι 33 δράσεις από το σύνολο των 49 για τη δόση των 2 δισ. ευρώ και υπολείπονται 16 που θα πρέπει να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα. Η έλευση μεθαύριο στην Αθήνα του Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να διευκολύνει τις συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι και οι σημαντικότερες εκκρεμότητες.

Τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την επομένη του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, επικεντρώνοντας ουσιαστικά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη φορολογία, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την επίτευξη των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων έως και το 2018.

Από «κόσκινο» ο Προϋπολογισμός

Στη βάση αυτή θα περάσουν από «κόσκινο» το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 το οποίο θα δημοσιοποιηθεί έως τις 16 Νοεμβρίου και εν συνεχεία το σχέδιο Προϋπολογισμού 2016 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το χαρτί της μικρότερης ύφεσης προκειμένου να πείσει τους πιστωτές ότι απαιτούνται λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2016. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί καθώς οι υπολογισμοί για το δημοσιονομικό κενό έχουν αλλάξει ήδη λόγω λαθών και παραλείψεων της κυβέρνησης σε σημαντικά μέτωπα.

Αρχικά η κυβέρνηση διπλοέγραψε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 έσοδα από την κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ των νησιών ύψους 347 εκατ. ευρώ, θέμα το οποίο απεκάλυψε το CNN Greece και στο οποίο αναφέρθηκε στη Βουλή τόσο ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αλλά η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει και άλλες τρύπες. Αυτές σχετίζονται με τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, με τις περικοπές στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τη μη αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το σύνολο των μέτρων που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα την περίοδο 2015-2016 είναι 6,5 δισ. ευρώ, ωστόσο τελικά ο λογαριασμός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο παρά το ότι η ύφεση θα είναι 1,3% εφέτος και του χρόνου, καλύτερη από την αρχικώς αναμενόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ